http://www.AutoOnderdelen24.BE

In 2016 stelde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 160 verkeersongevallen vast met lichamelijk letsel, goed voor drie ongevallen per week. In vergelijking met 2015 is het aantal ongevallen met lichamelijk letsel gedaald met achttien procent. Spijtig genoeg gebeurden er drie ongevallen met dodelijke afloop.

 

Ernst ongeval

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel nam met achttien procent af ten opzichte van 2015. Belangrijker nog dan de daling van het aantal verkeersongevallen is de daling van vijftien procent van het aantal slachtoffers ten opzichte van 2015. De grootste absolute daling is te zien bij de lichtgewonden. In 2015 raakten 235 personen lichtgewond bij een verkeersongeval, in 2016 waren dit er 36 minder, namelijk 199. Het aantal zwaargewonden daalde licht. Drie mensen overleden bij een verkeersongeval in de zone. Dat is het op één na laagste aantal sinds 2001. Het te betreuren gemiddelde van de afgelopen 15 jaar is zes verkeersdoden.

 

Kwetsbare weggebruikers

40 procent van de verkeersslachtoffers in 2016 was een kwetsbare weggebruiker. 75 kwetsbare weggebruikers werden lichtgewond. Vijftien personen werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Eén fietser overleed later in het ziekenhuis.

De grootste groep kwetsbare weggebruikers die betrokken waren bij een ongeval waren fietsers (60 procent). De ernst van de verwondingen lag het hoogst bij de motorrijders. De helft van deze groep werd zwaar gewond. Bij de voetgangers en fietsers lag dit percentage respectievelijk op twintig en vijftien procent.   

 

Plaats ongeval

Geel is koploper in de politiezone bij het aantal verkeersongevallen. Drie inwoners op 1.000 werden er slachtoffer van een ongeval met gewonden. In Laakdal  en Meerhout waren dit er twee. In Geel daalde het aantal verkeersongevallen met bijna één vierde. In Laakdal was er een daling van twaalf procent. In Meerhout stelde de politie zes ongevallen met gewonden meer vast dan het voorgaande jaar.

 

Rijden onder invloed

Bij veertien procent van de verkeersongevallen met gewonden was de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs. Tien dronken bestuurders veroorzaakten een ongeval met enkel materiële schade. De overgrote meerderheid (86 procent) van de bestuurders die onder invloed reden bij een verkeersongeval was een man. 70 procent van deze bestuurders onder invloed was tussen de 20 en 40 jaar.

 

Dalende evolutie door de laatste jaren

 

De voorbije tien jaar kende het aantal verkeersslachtoffers een grillig verloop met stijgingen en dalingen. De dalende trend van de laatste jaren zette zich verder in 2016. Het afgelopen jaar was het jaar met de minste ongevallen met gewonden en verkeersslachtoffers in deze periode. De drie verkeersdoden ligt ook onder het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar, maar elke verkeersdode is er één te veel.

dinsdag, 17 januari 2017 18:37

Infomoment woonaanpassingen in DC Luysterbos

Landelijke Thuiszorg geeft op 26 januari in dienstencentrum Luysterbos informatie over het aanpassen van je woning. Wil je bijvoorbeeld een bad vervangen door een drempelloze douche of wil je een hoger toilet plaatsen? De dienst woningaanpassing geeft je uitleg over hun diensten. Hoe helpen ze je bij het aanpassen van je woning? Hoe gaan ze te werk? Hoe vraag je mogelijke premies aan? Je komt het allemaal te weten op donderdag 26 januari vanaf 9u30 in dienstencentrum Luysterbos. Laat op voorhand wel even weten dat je komt. 

Meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

dinsdag, 17 januari 2017 18:29

18 maanden cel voor dieven Groezrock

Twee Slovaken zijn door de rechter in Turnhout veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. De twee maakten deel uit van een bende die vijf jaar geleden diefstallen pleegden op de camping van Groezrock in Meerhout. Ze stalen er verschillende waardevolle spullen uit de tenten. Het tweetal kon opgepakt worden nadat één van hen op heterdaad betrapt werd. 

In twee handelszaken in het centrum van Geel werd in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Bij de Frietplaneet op de Pas forceerden dieven het slot van de achterdeur en gingen ze aan de haal met enkele honderden euro's wisselgeld uit de kassa. Bij café Den 73 op de Markt konden ze vermoedelijk via het keldergat binnenkomen. Ook daar is de kassa en één van de drie gokautomaten leeggemaakt.

 

De gemeente Laakdal gaf de opdracht om de openbare verlichting aan te leggen in Hemeldonk in Eindhout. Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid Frank Sels zegt dat de zichtbaarheid en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers aanzienlijk verhoogd wordt. Hemeldonk is een kleine weg die aansluit op het druk gebruikte fietspad Oude Vorstseweg – Langedijk. Een mooi voorbeeld van een trage weg die niet alleen belangrijk is voor het fietstoerisme, maar ook voor de mensen die via deze weg naar hun werk fietsen. Door ervoor te zorgen dat deze trage wegen ook goed voorzien worden van verlichting gaan meer mensen gebruik maken van deze weggetjes en dus gaan ze ook meer de fiets gebruiken en de auto laten staan. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de Laakdallers en dat kan alleen maar aangemoedigd worden, aldus Sels. Volgens burgemeester Tine Gielis verhoogt meer licht 's avonds het veiligheidsgevoel in de buurt en durven mensen misschien 's avonds ook makkelijker hun huis uit te komen. Bovendien dacht men ook aan het milieu en koos Laakdal voor energiezuinige led-verlichting.  De woningen in Hemeldonk blijven tijdens de werken steeds bereikbaar, maar de achteringang van de woningen langs Rundershoek zijn tijdens de werken niet toegankelijk. De fietsers en voetgangers dienen de omleiding via Oude Vorstseweg en Rundershoek te volgen.

maandag, 16 januari 2017 23:28

MU17 VC Geel winnen thriller van VOACH Mol

De Meisjes U17 van VC Geel zakten zondagnamiddag af richting Achterbos in Mol voor een duel tegen Voach. De meegereisde supporters werden getrakteerd op een stevige thriller. Na 2 uur volleybal stonden de bordjes gelijk 2-2. Een vijfde set naar 15 punten moest de beslissing brengen. En de Geelse meisjes stoomden op een hoog tempo naar de zege met 5-15.

De actiegroep die zich het voorbije jaar verzette tegen de hoogbouw in de plannen van vzw Astor om een zorgcomplex op te trekken in de omgeving van Groenhuis en Klein Veldekensstraat heeft beroep aangetekend tegen de afgeleverde bouwvergunning. Het stadsbestuur kende eind vorig jaar een vergunning toe aan het project met 164 wooneenheden, verspreid over zorgflats, groepswoningen en grondgebonden woningen. Vooral de toren van elf verdiepingen vormt daarbij een doorn in het oog.

"Voor onze actiegroep was het niet makkelijk om de switch te maken van de maatschappelijke thema's waarmee wij bijna 4.000 bezwaarschriften konden indienen, naar de strikt juridische benadering", zegt Herman Lambrechts van de actiegroep. "Daarom worden onze belangen verdedigd door meester Jo Van Lommel. De indieners vertegenwoordigen een groep van 64 personen, dus de hele buurt."

De buurtbewoners spelen vooral de gebrekkige stukken uit de bouwaanvraag als twistpunt uit, met onder meer de foutieve cijfers uit de mobiliteitsstudie en het herbekijken van de adviezen van de brandweer over de brandveiligheid, en van de groendienst over de de functie van de geplande bomenrijen.

Maar naast de actiegroep dienden de twee ex-gemeenteraadsleden Rony Van Hemelen en Ludo Helsen een beroep in tegen de bouwvergunning voor Astor. "We wonen zelf ook in de buurt, maar voelen ons ook een beetje mee verantwoordelijk omdat we bepaalde plannen tijdens de vorige legislaturen mee hebben goedgekeurd", zegt het duo. Van Hemelen zetelde twee legislaturen voor CD&V en was zelfs fractievoorzitter, Helsen zetelde één legislatuur voor dezelfde partij.

"We vinden het niet kunnen dat het stadsbestuur de eigen goedgekeurde plannen nu naast zich neerlegt. In het huidige en nog altijd geldende gemeentelijk ruimtelijk structuurplan staat dat opgenomen dat het woonuitbreidingsgebied in Holven voor de komende planperiode bevroren wordt. Het zou zelfs als groene ader benadrukt worden."

maandag, 16 januari 2017 09:38

99 procent bobt in de politiezone

De eindejaars Bob-campagne is in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout volop aan de gang. Het voorbije weekend controleerden agenten 490 bestuurders. 99 procent van hen legde een negatieve alcoholtest af. Drie bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Deze kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. De controles vonden plaats in de drie gemeenten van de politiezone. De eindejaars Bob-campagne loopt nog tot 30 januari.

Drugs

Eén bestuurders legde een positieve drugstest af. Een dokter nam van hem ook een bloedproef af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

Extra inzet

De politiezone kiest ook dit jaar hoofdzakelijk voor dagelijkse kleinschalige acties. Deze gaan door op alle mogelijke tijdstippen van de dag en op alle mogelijke plaatsen in de zone. Ook controleren we regelmatig op sluipwegen, die vaak door bestuurders met een glaasje teveel op, gebruikt worden. 

Inbraken

 

Bij deze alcoholcontrole ging ook extra aandacht naar verdachte personen die in aanmerking kunnen komen voor inbraken of andere misdrijven. Er werd niets verdachts vastgesteld.

zondag, 15 januari 2017 19:00

Sterke start stuwt Geelse TTC naar zege

Geelse TTC A – Schulen D : 13 – 3

Schulen stuurde een zeer homogene ploeg naar Geel, maar dit deerde de plaatselijke tafeltennissers blijkbaar niet. De vier spelers van Geelse TTC  brachten de nodige concentratie op en wonnen allemaal hun eerste wedstrijd. Gevolg : een 4-0 voorsprong. Dan eerst kon Schulen tegenscoren. Zowel Alfredo Garcia als Kristof Van Reusel kregen een nederlaag te incasseren en de Limburgers reduceerden de voorsprong tot twee punten : 4-2. Danny Gesquière en Kristof Leysens, de twee kopmannen van Geelse TTC, wonnen wel en brachten de ruststand op 6-2. Na de pauze lieten beide ploegen prachtige tafeltennis aan de vele supporters zien en was het echt genieten. De eindzege van Geelse TTC was al gauw een feit : de twee Kristof’s en Danny wonnen immers hun twee resterende partijen. Enkel Alfredo moest nog een nederlaag ondergaan, hoewel dit gebeurde na een spannende vijfsetter. De terugronde kon haast niet beter worden ingezet.

Geelse TTC B – Antonius A : 13 – 3

Wat de A-ploeg kan, kunnen wij ook, dachten de tafeltennissers van de tweede herenploeg van Geelse TTC. Ook zij speelden direct een 4-0 voorsprong bij elkaar dank zij een overwinning van Ivan Camps en zijn maats Nico D’Aes, Theo Van de Ven en junior Jens Nys in hun eerste wedstrijd. En het meesterschap van de plaatselijke tafeltennissers hield aan in de volgende partijen. Zowel Ivan als Nico en Theo wonnen nog al hun partijen met een duidelijke meesterschap en mogen fier zijn met hun “vier op vier”. Junior Jens Nys weerde zich eveneens nog fel, kon nog een verdienstelijke bel afdwingen maar kwam niet meer tot scoren. Door deze zege blijft Geelse TTC B in de running voor de twee plaatsen vooraan in het klassement die recht geven op promotie.

Wedstrijden voor zaterdag: 21 januari 2017
Mechelen B  - Geelse TTC A en Borsbeek A – Geelse TTC B

zondag, 15 januari 2017 16:56

Sportlaureaten stad Geel zijn bekend

Vrijdag werden de sportlaureaten van de stad Geel verkozen. In een bomvolle spektakelzaal van CC De Werft werd Kajakker Jules Van Geel de sportbelofte bij de jongens. Loopster Messalina Pieroni was primus bij de sportbelofte bij de meisjes. Sportvrouw werd loopster Ilse Peetermans. Sportman van het jaar werd wielrenner Jenthe Biermans, die voor de Russische worldtourploeg Katusha zijn eerste seizoen bij de profs  rijdt. Dansformatie Urban Dance Floor pakte de titel van sportvereniging van het jaar.