Regio Nieuws

Regio Nieuws

Nieuws uit de regio

zondag, 28 mei 2017 15:24

Maak van je tuin een bijenrestaurant

Nog tot volgende zondag is het ' de Week van de bij'. In Olen kan je een gratis pakketje zaden afhalen om je tuin om te toveren tot een bijenrestaurant. Olen ondertekende het charter van bijvriendelijke gemeente en voerde al verschillende acties uit. Eén van de belangrijkste is de keuze van bijvriendelijke planten in openbare perkjes en plantsoenen. Nu kun je tijdens de Week van de bij een gratis pakketje zaden afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis en sociaal huis of aan de balie van het boekelhuis in Olen.
In Kasterlee woedde zondagochtend een hevige stalbrand. Een blikseminslag was de oorzaak van de brand. Niemand raakte gewond. De vroegere varkensstal werd nu gebruikt voor de opslag van brandhout, waardoor het vuur in combinatie met het droge weer aanwakkerde. De brandweer zette de grote middelen in met heel wat tankwagens met water. Er werd ook een beperkte asbestprocedure in gang gezet omwille van de golfplaten op het dak van de stal, mogelijk is er asbest vrijgekomen.
Een man uit Meerhout riskeert 8 maanden cel met uitstel en een geldboete voor het uitbaten van een cannabisplantage, ook al heeft de Meerhoutenaar geen strafblad. De politie vond bij een huiszoeking in de woning van de vriendin van beklaagde 20 planten. De man zou cannabis kweken, omdat het helpt bij het vissen en daar is hij nogal actief mee bezig. Vonnis volgt op 23 juni.
In het centrum van Mol gaat het niet echt vooruit met de werken aan de losliggende kasseien aan het Santo Tomasplein. De werken liggen zelfs al meer dan een week stil. Het gemeentebestuur van Mol stelt vast dat de aannemer de afgesproken timing en fasering van de herstellingswerken niet respecteert. Ze gaan met hem in gesprek over de technische oorzaken van de vertraging en de mogelijke oplossingen worden besproken. Er moet een nieuwe timing en fasering uitgewerkt worden door de opgelopen vertraging. Vooraleer een volgende fase mag aanvatten, moet eerst de bestaande werfzone op het Santo Tomasplein volledig worden afgewerkt.…
Twee auto's zijn op elkaar gebotst op de Geelsebaan in Laakdal. Eén van de auto's ging in een bocht over de middenlijn en raakte de andere wagen. In één van de voertuigen zat een grootmoeder met dochter en haar 10 dagen oude baby. De grootmoeder zat gekneld en werd door de brandweer bevrijd. Ze werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ook haar dochter en de baby werd preventief overgebracht naar het ziekenhuis.
De gemeenteraad in Laakdal gaat akkoord met de opheffing van het Autonoom gemeentebedrijf ' Gmeentelijke Ontwikkelingsmaatschappij Laakdal'. De raad van bestuur van deze AGB gaf eerder deze maand al een positief advies over diens opheffing. Nu kan het bestuur na goedkeuring van het gemeentebestuur starten met de effectieve ontbinding. Volgens de voorzitter van de gemeenteraad Felix Vanbel volgt de beslissing na het strenge oordeel van de Rulingsdienst over de belastingconstructie van het AGB. Omdat de commissie de nieuwe bibliotheek niet wil erkennen als cultuurinstelling, wordt het zeer moeilijk om de btw hiervan te recupereren. Tot een paar maanden terug mochten…
Op de Laakdalse gemeenteraad werd de aanpassing van het reglement op de uitlening van gemeentelijke materialen goedgekeurd. Volgens schepen van evenementen Jurgen Mensch een goede zaak, omdat het uitlenen van het materiaal niet alleen gemakkelijker wordt gemaakt voor het gemeentepersoneel, maar ook voor de verenigingen die materiaal willen uitlenen. Daarbovenop gaan de waarborg en de huur voor de materialen wegvallen. Ook de huurprijs, met uitzondering van het verstelbaar podium, valt weg. Het betalen van een vergoeding bij het terugbrengen van ontbrekend of kapot materiaal blijft behouden in het reglement.
De volledige diensten ruimtelijke ordening en milieu in Kasterlee zijn maandag van 9 tot 12 uur uitzonderlijk gesloten. Het personeel volgt dan een opleiding. Voor de namiddag- en avondopening is er wel permanentie voorzien op beide diensten.
Het bedrijf Mars Food Olen, beter bekend als de Uncle Ben's fabriek gaat over de komende 8 jaar investeren voor 34 miljoen euro. Daarmee bevestigt het bedrijf zijn vertrouwen in de regio. Ze gaan inzetten op nieuwe producten en verpakkingswijzen. De fabriek viert dit jaar zijn 40ste verjaardag. Vanuit Olen werden de voorbije 4 decennia 35 verschillende landen beleverd. Elk jaar brengen ze ongeveer 800 miljoen rijstmaaltijden op tafel. De komende acht jaar investeert Mars Food Olen flink wat in onderzoek en ontwikkeling. Daarmee wordt de lokale tewerkstelling voor de komende jaren verzekerd. In Olen werken 150 mensen, nieuwe jobs…
Door de boskaart die Vlaams minister Schauvliege deze week presenteerde, dreigen niet alleen bouwgronden te verdwijnen, maar ook kostbare industriegrond. Dat zegt VOKA Kempen. Verschillende stukjes bos die nu eigenlijk zonevreemd in industriegebied liggen, worden in het nieuwe plan als waardevol beschouwd. Daardoor zouden ze door bedrijven niet meer mogen gebruikt worden. VOKA Kempen vreest dat ondernemingen hierdoor veel waardeverlies zullen lijden. In de provincie Antwerpen gaat het over 95 hectare industriegrond.
Enkele medewerkers van Uncle Ben's deelden woensdag 500 verjaardagspakketten uit aan de Olenaars omdat het bedrijf deze week zijn veertigste verjaardag viert. De verjaardagspakketten kregen de look van de jaren 70 toen de fabriek in Olen werd opgericht. Bij Mars food viel toen de beslissing om de rijstfabriek van Uncle Ben's te vestigen in Olen. Deze fabriek is één van de twee belangrijkste rijstfabrieken van Mars Food in de wereld.
Een derde slachtoffer overleed woensdag aan de verwondingen na het tragisch ongeval met fietsers van afgelopen maandag op de N19 in Kasterlee. Toen reed een auto vol in op een groep van twaalf vrouwen met de fiets die toen de drukke weg van 4 rijbanen overstaken. Het ongeval gebeurde op het gevaarlijke kruispunt van Kleinrees en de Turnhoutsebaan in Kasterlee.