Laakdal

‘Ne goeie oude dag in Laakdal’ dankzij het HAIRE-project

Laakdal en Welzijnszorg Kempen zetten in een Interreg project en met steun vanuit de provincie Antwerpen in op het welbevinden en de gezondheid van 60-plussers op het platteland, en dit aan de hand van de HAIRE-methodiek.

HAIRE staat voor Healthy Ageing through Innovation in Rural Europe ofwel ‘Gezond ouder worden in landelijk Europa door innovatie’. De methodiek brengt o.a. aan de hand van interviews met ouderen de noden en behoeften van de inwoners in kaart. Het HAIRE-project wordt ook verwoord als “Ne goeie oude dag in Laakdal”. Dat geeft duidelijk het doel van het project weer: wat kunnen wij als gemeente doen om ne goeie oude dag in Laakdal mogelijk of beter te maken?

Volgens schepen van welzijn Raf Moons zoekt men 60-ers en 60-plussers die niet meer werken, maar wel nog thuis wonen. Waarbij een interview en een vervolggesprek mag afgenomen worden. De deelnemer krijgt vanuit deze gesprekken een plan op maat ter bevordering van het persoonlijk welzijn en de nodige ondersteuning. Naast deelnemers zijn ook vrijwilligers die deze interviews willen afnemen van harte welkom. Als vrijwilliger kan je zo meewerken aan een positieve verandering binnen Laakdal.

Geïnteresseerden die als vrijwilliger en/of deelnemer een bijdrage willen leveren aan het project mogen contact opnemen via ldc@laakdal.be. Voor meer informatie over het HAIRE-project, surf naar https://www.laakdal.be/haire.

Volgens schepen van senioren Gerda Broeckx kunnen heel wat activiteiten omwille van de coronacrisis even niet plaatsvinden. Laakdal wil alternatieven aanbieden die wel kunnen zoals een fietstocht in je eigen bubbel. Hou wel rekening met de huidige coronamaatregelen. De gemeente blijft ook inzetten op enkele projecten, zoals de uitbouw van een dementievriendelijk Laakdal en online praatcafés.