Achter de schermen bij Reggae Geel [reportage]

Onze vrijwilligers vormen één hecht team. Na corona was het voor sommigen zelfs een emotioneel weerzien.

Organisator Kris Eelen

De 42ste editie van het Reggae Geel festival staat voor de deur. ‘Door corona heeft het festival enkele jaren stilgelegen. Het doet deugd om terug op de wei te mogen staan. Bij de vrijwilligers bracht het warme weerzien ook wat emoties teweeg’, vertelt organisator van het festival, Kris Eelen.

Het festivalterrein, gelegen in de Belse bossen, is een plek van verbinding waar meer dan 70 vrijwilligers met diverse achtergronden elkaar tegemoetkomen. ‘Tussen het werken door wordt er ook veel plezier gemaakt met elkaar’, bemerkt vrijwilliger Torwald. Samen met zijn vrienden werkt hij volop aan de ‘bounce’, een grote tent waar voornamelijk Dancehall muziek wordt gespeeld.

‘Dankzij mijn vrienden heb ik het festival ontdekt. Ik ben hen daar nog steeds dankbaar voor. Ik omschrijf mezelf als een gamer, dus het is niet slecht voor mij dat ik van tijd tot tijd eens de handen uit de mouwen steek’, lacht Torwald. Bovendien leven de vrijwilligers als één hechte bende toe naar het festival. ‘Tijdens de opbouw eten we gezamenlijk en overnachten we op de camping. Naast het werken maken we veel plezier samen. Het werk kan soms wel zwaar zijn, maar de gezellige sfeer die er tegenover staat, is onvoorwaardelijk.’

Torwald steekt de handen uit de mouwen tijdens de opbouw van Reggae Geel.

De opbouw van het festival neemt twee tot drie weken in beslag. Diverse organisaties van heinde en ver zetten zich in om van het festivals iets moois te maken. Ook bewoners van Fedasil Arendonk helpen mee aan de opbouwfase. Bewoner Fernando uit El Salvador: ‘Momenteel zijn we bezig met het installeren van hekken en houten planken. Ik vind het heel leuk om hier te zijn. Hierdoor leer ik ook de andere mensen beter kennen. Het landschap is ook prachtig om te zien. Als de muziek gaat spelen gaat het hier nog mooier worden.’

Teamcoach Sander ondersteunt zo’n 20 bewoners uit het Fedasil asielcentrum. ‘De eerste week helpen 10 bewoners mee aan de opbouw en in de slotfase coach ik 10 andere bewoners. Dit doe ik intussen meer dan 8 jaar. Het is mooi om te zien hoe de bewoners naar elkaar toegroeien tijdens deze fase. Dankzij Reggae Geel zie ik meer openheid ontstaan en zoeken we meer toenadering tot elkaar. Eens het festival begint, voelen we ons trots. We hebben dan het gevoel dat we samen iets bereikt te hebben. Het wordt alvast een mooie editie! ’, lacht Sander.

Beluister de volledige reportage

Soma Neuts