Vorig jaar werden in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 517 feiten van cybercrime geregistreerd. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2023. Het totale nadeel voor de slachtoffers bedroeg zo’n 2.577.000 euro.
De grootste groep is met 54 % ‘Informaticafraude’. Het gaat hier ondermeer om phishing via mail, whatsapp, sms. Daarvan gebeurden 277 aangiftes, wat een stijging is van 25 procent. De categorie ‘Oplichting met internet’ omvat 32 procent van de geregistreerde feiten. Dit komt overeen met 168 feiten, een stijging van 19% ten opzichte van 2023. Hierbij gaat het om fraude bij online kopen en verkopen en vriendschapsfraude. Voor hacking werden 44 feiten geregistreerd, voor valsheid in informatica 24 feiten en in 4 gevallen was er sprake van sabotage van een computersysteem.
De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zet veel in op preventie en vraagt slachtoffers van cybercrime om altijd aangifte te doen, liefst binnen de 24 uur. Uit de veiligheidsmonitor van 2021 blijkt dat in de zone slechts 8% van de slachtoffers aangifte deed van phishing en 10% van oplichting via internet. De belangrijkste redenen om dit niet aan te geven waren dat het nadeel niet erg groot was, dat men er niet aan gedacht heeft of dat de politie er toch niets aan kan doen.