De leerlingen van Sint Aloysius Geel hebben dinsdag het nieuwe zebrapad in de Kollegestraat officieel ingehuldigd. De school was al vijf jaar vragende partij voor een veilige oversteek. In de Kollegestraat geldt een ­zone 30, maar voor de leerlingen van Sint Aloysius lag het tot voor kort niet voor de hand om veilig over te steken. Eind februari werd het zebrapad geschilderd en men merkt een duidelijk verschil met vroeger. Leerlingen en buurt­bewoners kunnen veel veiliger oversteken. Aanvankelijk argumenteerde de politie dat er in de zone 30 met gemengd verkeer geen zebrapad nodig was. Maar zowat elke school heeft een zebrapad voor de deur. Nu wordt er onderzocht of er een zebrapad komt op de Diestseweg aan het Schuttershof.

DAF Trucks gaat 200 miljoen euro investeren in twee nieuwe cabinefabrieken op de site van Oevel. De totale maximumcapaciteit wordt hierdoor op 33.000 m² worden gebracht. Dat nieuws werd aan de redactie van Gazet van Antwerpen bevestigd. Met de investering van 200 miljoen stijgt de productiecapaciteit met 45% tot 300 cabines per dag in een tweeploegendienst. De capaciteit komt daarmee op hetzelfde niveau als de cabinelakstraat, die eind 2017 werd geopend en een investering met zich meebracht van honderd miljoen euro.  De bouw van de twee fabrieken gaat twee jaar duren. In eerste instantie gaat er geen personeel aangenomen worden, want het huidige personeelsaantal moet voldoen. 

Voor de schoolpoort van vrije basisschool St-Dimpna Geel aan het Laar is sinds dinsdag een zone voor flexibel parkeren. Tijdens de schooluren mogen enkel trage weggebruikers stilstaan op deze zone. Auto's mogen er niet parkeren of stilstaan. Het gaat om een proefopstelling. Schepen van onderwijs, mobiliteit en fietsbeleid Marlon Pareijn is deze zone er gekomen op vraag van de ouderraad en de school. De wachtende ouders hadden geen plaats aan de schoolpoort en Pareijn hoopt dat er zo verandering in komt.

Een man van 38 uit Geel kreeg een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete van 8000 euro. Hij zit momenteel al in de cel voor drugsfeiten en inbraken. De procureur zei over hem begin april dat hij van zijn woning een drugshol maakte. Er werd vloeibare xtc gemaakt, speed gebruikt en injectienaalden aangetroffen. De man bood ook zijn eigen vriendin aan andere mannen aan voor seks in ruil voor drugs. Terwijl hij al die tijd met een enkelband rondliep. De man ontkende de feiten niet en zei dat hij met dealen was begonnen omdat hij geld nodig had. Hij had om een probatiestraf gevraagd zodat hij zichzelf kon laten begeleiden, maar daar ging de rechtbank niet op in.

De 19e editie van Erfgoeddag focust met het jaarthema ‘Hoe maakt u het’ op vakmanschap. Op zondag 28 april kun je op verschillende locaties vaklieden aan het werk zien. In Geel organiseren erfgoedcel k.ERF en het Gasthuismuseum het eenmalige ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ waarbij specialisten tonen hoe eeuwenoude stielen vandaag een verrassend nieuwe invulling krijgen. Kijken mag, de handen uit de mouwen steken ook! Er zijn gratis demonstraties en workshops.

Prisca Van Dessel uit Mol ontwerpt en tekent wapenschilden en adelbrieven. Ook koperslager Theo Alofs uit Dessel is van de partij. Een jong Geels gezicht is Yannick van The Dude Beard Products. Hij maakt organische verzorgingsproducten voor baarden. Een andere topper in haar vakgebied is Jeanny Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar. Hetzelfde geldt voor edelsmid Claire Dries, steen- en letterkapper Herman Bijnens, mozaïekmaakster Mieke Ceusters en experte in het wecken van groenten en fruit Cris Rutten. De oude stielen worden niet enkel getoond.

Wie wil, mag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de vele workshops. Zo illustreer je bij Ruth Mentens katoenen draagzakken, Annelies Vanherck leert je graveren, de creatieve duizendpoten van NooKs tonen hoe je een botanisch glasraam maakt of een pennenzak en kaartjes decoreert. Beeldhouwen kan bij Marijke Verlinden, ’t pASSt vzw komt kaarsen maken, Lidy Jennes macramé sleutelhangers. Alle workshops zijn gratis. Het aantal plaatsen per workshop is wel beperkt. Als je zeker wil zijn van een plaats, dan schrijf hier je in.
Alles op Kempen Kraft is artisanaal en lokaal, ook de catering. Dokter Wesley-Jan Hoppe van Het Hoppitaal stelt zijn gamma aan ambachtelijke bieren voor. Teute Gerard stookt en kookt ter plaatse en zorgt voor lekkere stoverij uit vuurschalen. De ganse dag kunnen bezoekers genieten van proevertjes uit een Kempense lemen bakoven.

Het Olense gemeentebestuur nodigde op paasmaandag 147 nieuwe Olenaars uit voor een uitgebreid ontbijtbuffet in dienstencentrum Komie Geire. Het voorbije jaar verhuisden liefst 680 mensen naar Olen, waardoor het bevolkingsaantal op 1 januari gestegen was tot 12.697 inwoners. Dat zijn 15 Olenaren meer dan een jaar voordien.

Bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 26 mei nemen twee kandidaten van CD&V Kasterlee deel. Burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes verdedigt zijn zetel in het Vlaams Parlement. Hij doet dat vanop de 5e plaats, de tot nog toe beste plaats in de 4 Vlaamse verkiezingen waaraan hij deelnam. Schepen Sumati Adriaensen neemt voor het eerst deel aan bovenlokale verkiezingen en kreeg meteen de 2e opvolgersplaats op de Kamerlijst. Volgens afdelingsvoorzitter Rein Sobrie verwacht de partij veel van de twee kandidaten. 

Ward Kennes was de afgelopen jaren actief in de parlementaire commissie Binnenland, Inburgering en Ambtenarenzaken, de commissie Buitenland, Europa en Toerisme en in de commissie (de-)Radicalisering. Hij is van vele markten thuis en is onder meer woordvoerder in debatten over de Brexit, Syriëstrijders, wapenhandel, inburgering, migratie, ambtenarenstatuut, erediensten en levensbeschouwing, overheidscommunicatie en handelsverdragen. Daarnaast is hij trekker van heel wat Kempense streekdossiers. Als voorzitter van het Streekplatform Kempen en de Conferentie van Kempense burgemeesters neemt hij vaak het voortouw om regionale dossiers bij andere overheden te verdedigen. 

Als schepen van welzijn komt Sumati Adriaensen dagdagelijks in contact met de kwetsbaarheid van gezinnen. Van welke leeftijd dan ook. Dit gaat over kinderen en jongeren die zich onbegrepen voelen. Over jonge ouders die in ademnood geraken omdat ze niet meer rond geraken of rond komen in een maatschappij die zo snel verder maalt. Of over vereenzaming die toeslaat bij senioren wanneer hun netwerk wegvalt. Met lokale en regionale projecten zoals een dienstencentrum, een Huis van het kind of praatpunten worden al verschillende warme ontmoetingsplaatsen gecreëerd. 

“Onze mensen bereiken, betrekken en waar nodig begeleiden, daar ga ik voor,” zegt Sumati. Met steun van hogere overheden kunnen lokale overheden, die hun knelpunten zo goed kennen, samen veel meer bereiken. Handvaten aanreiken en handen uitsteken om zo de mentale fitheid omhoog te krijgen en warme buurten te creëren. Voor een weerbare en vitale samenleving.

Burgemeester Vera Celis kondigde een algemeen rook- en vuurverbod af voor de bossen, natuur en heidegebieden op het grondgebied van Geel. Het brandrisico in de provincie Antwerpen is door de aanhoudende droogte afgelopen donderdag opgetrokken naar code rood. Dat wil zeggen dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is en dat er wordt afgeraden om de natuurgebieden te bezoeken. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam en als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit met groot materieel. Ook worden er extra materiaal en mankracht ingezet en worden de brandtorens overdag bemand. 

De fietstunnel van 35 meter werd zaterdag op zijn plaats geschoven aan een snelheid van 18 meter per uur. Het duurde anderhalf uur voordat de tunnel op zijn plaats lag ter hoogte van Rauwelkoven onder de Geelse ring. Daarna wordt alles opnieuw aangelegd. De klus moet klaar zijn tegen dinsdagochtend 6u00. Dan gaat de Geelse Ring ter hoogte van Rauwelkoven terug open voor het verkeer. De aannemer was vrijdagochtend begonnen met de werken en ze moeten de klus op 4 dagen en nachten klaren. De tunnel is een onderdeel van de fietsostrade tussen Herentals en Balen. Na het paasweekend volgt nog de afwerking van de tunnel. Later dit jaar staat de aanleg van de fietspaden naar de fietstunnel op de planning.

Ondertussen is de tunnel in positie gebracht, en wordt er opnieuw zand aan de zijkanten gestort. #stadgeel

Geplaatst door Geel FM op Zaterdag 20 april 2019

De koepelvereniging 't Origineel organiseert het jaarlijkse contactmoment " 't Origineel Ontmoet Geel" tussen verenigingen van buitenlanders in Geel met lokale Geelse verenigingen.

't Origineel is de koepelvereniging van alle georganiseerde groepen met en van buitenlanders in Geel, die in de schoot van de stedelijke dienst Gelijke Kansen is opgericht. Sinds enkele jaren zet deze organisatie samenwerkingsprojecten op tussen deze multiculturele groepen en typische Geelse verenigingen zoals Femma of Chiro. Door die ontmoetingsmomenten willen de initiatiefnemers meer toenadering tot elkaar en begrip voor elkaars gewoontes creëren.

Met een wereldfeest op zaterdag 20 april vanaf 14u in zaal Sint-Amands in Geel presenteren 't Origineel en de aangesloten groepen de resultaten van die ongewone samenwerkingen. Tel daarbij een kleine beurs waar de verschillende verenigingen zichzelf voorstellen en een vrolijk feest, gekruid met muziek en dans, en je bekomt een festijn waaruit blijkt dat Geel een stad van wereldburgers is. Liefhebbers van lekker eten kunnen er uiteraard ook genieten van allerlei schotels uit de respectievelijke keukens van de aanwezige culturen.