Sint Jozef Geel viert zijn honderdste verjaardag. Vanaf morgen kan je in de Halle een expo over de rijke geschiedenis van de technische school bezoeken. Ook wordt het boek 100 verhalen gelanceerd, met enkele straffe anekdotes van oud leerlingen. Sint Jozef Geel is één van de oudste Vlaamse technische scholen en in de regio veruit de oudste. De school startte in april 1919 met de afdeling houtbewerking in een bergruimte achter het toenmalige Hotel Het Lam op de Markt, waar nu BNP Paribas Fortis gevestigd is. Twee jaar later volgde al een verhuis naar een sigarenfabriek in de Peperstraat, na een sterke aangroei van leerlingen door nieuwe afdelingen zoals tabakbewerking en schoenmakerij. In de jaren 30 bouwde de school een vestiging in de Technische Schoolstraat, waar Sint Jozef nu nog gelegen is. Al vanaf het begin van dit schooljaar staat de eeuwviering centraal bij Sint Jozef Geel. Doorheen het schooljaar waren er tal van uitdagingen die de leerlingen en leerkrachten tot een goed einde moesten brengen. Zoals 100 kussen uitdelen op valentijnsdag, alle 100 jarigen van Geel bezoeken, 100 km fietsen tijdens de fietsweek en 100 speculaaskoeken verdelen tijdens Sinterklaas. Vanaf morgen de apotheose met het boek 100 verhalen en de historische expo in de Halle.

De herinrichtingswerken aan de begraafplaats in Veerle werden dit jaar gestart. Vanaf 20 mei worden de paden heraangelegd. Hierdoor wordt de begraafplaats volledig afgesloten vanaf nu maandag  t.e.m. donderdag 23 mei. De aannemer stelt alles in het werk om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Er werden geen drugs of verdovende middelen gevonden tijdens een controle op drugsbezit in het St-Dimpna College in Geel. In totaal werden 106 leerlingen en leerkrachten uit zes klassen gecontroleerd op donderdag 16 mei met behulp van drugshonden. Ook het klaslokaal, de schooltassen, jassen en de lockers werden gecontroleerd. De lessen konden probleemloos verder gezet worden. De controles duurden in totaal één uur en verliepen erg vlot.

Stad Geel zet de komende jaren nog meer in op participatie en wil haar inwoners en organisaties betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid. Onder de noemer ‘Zeggetis’ organiseert de stad een grote participatieronde om ideeën van inwoners en organisaties voor het meerjarenplan 2020-2025 te verzamelen. De stad lanceerde deze week een online participatieplatform. Hier kun je ideeën geven om Geel beter te maken. Je kunt daar ook de ingezonden ideeën bekijken, steunen, reageren of aanvullingen doen. Of stuur een kaartje uit de folder over de campagne Zeggetis die vorige week in je brievenbus zat. Stop de briefkaart voor 30 juni in één van de gele brievenbussen in stedelijke gebouwen of bij lokale handelaars en horecazaken. Een overzicht van alle brievenbussen vind je hier.

Vrijdag rond 10 uur raakte een motorrijder zwaargewond bij een verkeersongeval op de Meerhoutseweg in Geel. De motorrijder reed richting Meerhout, toen de bestuurder van een tegenliggende personenwagen links wilde afslaan aan de Malosewaver. De motorrijder kon niet meer stoppen en werd gegrepen door de wagen. De man op de motor werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De weg bleef een tijdlang volledig afgesloten.

Ook dit jaar kun je een terrasje doen op de Havermarkt in het centrum van Geel. De horecazaken in de Kameinestraat kregen toestemming van de stad om een terras te plaatsen. Vorig jaar was er een proefproject met terrassen op de Havermarkt. Na een positieve evaluatie staan er dit jaar opnieuw terrassen tot 27 oktober. Tijdens de 'terrasperiode' is de Kameinestraat, tussen 't Boke en het Ooievaarsnest, verkeersvrij. Enkel tussen 9 en 11 's ochtends is er éénrichtingsverkeer mogelijk, van St-Amandskerk richting Patronaatstraat, om te laden en te lossen. Fietsers en voetgangers mogen wel door.  

Dit weekend worden de werken aan de brugvoegen op de E313 in Laakdal, Geel en Westerlo afgerond. De laatste werken vinden plaats op de brug over de Nieuwe Baan in Laakdal. Voor het verkeer op de E313 is er geen hinder, alle rijstroken blijven beschikbaar. De oprit Geel-Oost richting Antwerpen gaat wel dicht en dit vanaf vanavond acht uur tot maandagochtend 5 uur. Het verkeer wordt via de Bell-Telephonelaan/Janssen-Pharmaceuticalaan/Amocolaan omgeleid naar de oprit Geel-West. Werken aan brugvoegen zijn zeer weersgevoelig. In geval van regenweer kan de planning nog wijzigen. De meest recente info is altijd terug te vinden op wegenenverkeer.be/laakdal

Vanaf 11 juni vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer het wegdek van een gedeelte van de Nikelaan op het grondgebied van Laakdal en Meerhout. Om de kwaliteit en rijcomfort van de rijweg te verbeteren, wordt de oude betonbaan opgebroken en vervangen door een rijweg in asfalt. De werken gaan ongeveer een maand in beslag nemen. De werkzone strekt zich uit over ongeveer 750 meter tussen poort A en poort F van de Nike-site, ter hoogte van de bocht aan het kanaal. De oude betonweg wordt over de volledige breedte opgebroken. De rijweg wordt opnieuw opgebouwd op een dubbele fundering met daarop drie lagen asfalt, voorzien voor zwaar verkeer. Ook worden er goten langs de weg voorzien voor de afvoer van regenwater. De werken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden, waardoor de planning nog kan opschuiven. De werfzone wordt tijdens de werken afgesloten voor het verkeer, waardoor de Nikelaan tijdelijk in twee wordt geknipt. Vanuit Laakdal en Ham is de Nikelaan nog toegankelijk, maar is ze doodlopend ter hoogte van de werfzone. De hoofdtoegangen van de Nike-site blijven altijd bereikbaar. Er wordt een omleiding aangegeven over de E313 via de complexen Ham en Geel-Oost.

Een effectieve celstraf van 5 jaar. Dat is de straf dat twee broers uit Geel riskeren. Zij worden verdacht om 21,5 kg hasj vanuit Marokko naar België wilde invoeren. Een stadsgenoot van de broers riskeert in hetzelfde dossier 4 jaar cel. De twee broers werden vorig jaar in de zomer opgepakt. Nadat de Spaanse politie op 28 juli twee postpakketten vanuit Marokko onderschepten. De postpakketten hadden Velveken in Geel als bestemmingsadres.

Daar troffen de federale speurders één van de broers aan en een vriend. Tijdens het onderzoek bleek dat ook de andere broer betrokken was. Tijdens huiszoekingen bij de drie verdachten werden sporttassen met drugs aangetroffen. Het drietal vraagt de vrijspraak voor de invoer van hasj.

De advocaat van één van de beklaagden zegt dat er geen bewijs in het dossier zit dat er 21 kg hasj zijn aangetroffen in Spanje. Daarbovenop is er geen enkel bewijs dat zijn cliënt het postpakket heeft verzonden. Er werd wel drugs bij hem aangetroffen, maar daar wordt hij niet voor vervolgd. De zaak wordt volgende week voortgezet. Om het parket de nodige papieren vanuit Spanje te laten toevoegen aan het dossier.

Dieven drongen in de nacht van dinsdag op woensdag het magazijn van kledingzaak JBC aan de Antwerpseweg in Geel binnengedrongen. Het alarm ging af rond half vier in de ochtend. De daders bleken de deur geforceerd te hebben en zouden ervandoor gegaan zijn met een kluis. Een woordvoerder van JBC zei dat er uiteindelijk niets is buitgemaakt. Van de daders zijn er camerabeelden gemaakt. De winkel van JBC kon gisteren gewoon openen.