De spooroverweg in de Stationsstraat gaat voor het tweede en laatste weekend dicht voor al het verkeer, ook fietsers, van vrijdag 22u00 tot zondag 3u00. Om veiligheidsredenen vinden deze werken 's nachts plaats en ze kunnen geluidshinder met zich meebrengen. De overweg Galven is doorlopend dicht tot en met 5 juli. Er zijn omleidingen voorzien. Het treinverkeer wordt eveneens onderbroken tijdens de werkweekends 15-16 juni, 29-30 juni en 6-7 juli. Voor het verkeer vanuit Turnhout is er een omleiding voorzien via de Ring van Geel, afrit Rauwelkoven, Rauwelkoven en Kwakkelberg. Voor het verkeer vanuit Mol en E313 is er een omleiding via Logen en Katersberg. Infrabel vernieuwt de sporen tussen Stationsstraat en Retieseweg.

De Duitse metaalverwerker Auribus zet de investering van 100 miljoen euro in zijn vestiging in Olen stop. De kosten lopen te hoog op, zo luidt de uitleg. Dat maakte het concern bekend. Maar dat betekent niet dat er geen andere investeringen meer komen in Olen, aldus Auribus woordvoerder Malte Blombach. Auribus kondigde twee jaar geleden een investering van 320 miljoen euro aan in een nieuw productieproces.Daarvan gaat het grootste deel naar een fabriek in Hamburg, en zowat een derde of 100 miljoen euro was bestemd voor Olen, waar koper wordt gerecycleerd. De investering in Olen zou ongeveer 60 banen hebben opgeleverd. Maar de raad van bestuur besliste wonesdat om de investering van 320 miljoen stop te zetten. De investeringen blijken te hoog op te lopen en het project wordt niet meer als kostenefficiënt beschouwd. Auribus maakte nog geen maand geleden bekend dat het recyclagebedrijf Metallo overneemt, met een site in Beerse. Ook daar wordt ondermeer koper gerecycleerd.

Ivo Bollen diende zijn ontslag in als gemeenteraadslid. Hij maakt sinds begin dit jaar deel uit van de fractie van de Brugpartij. Het ontslag werd ingegeven door meerdere persoonlijke redenen. De politiek kwam voor Ivo al enige tijd niet meer op de eerste plaats, hoewel dit gedurende vele jaren wel het geval was. Met Ivo Bollen had de Brugpartij zelfs een van de zwaargewichten uit de Geelse politiek van begin de 21ste eeuw in huis. Hij was gedurende 18 jaar OCMW voorzitter tot 2012.

Bollen startte in 1988 als ACW kandidaat op de toenmalige CVP lijst. HIj greep naast een zetel, maar kwam in 1989 in de OCMW raad. Tot zijn ontslag in 2014 zetelde Ivo Bollen als gemeenteraadslid voor CD&V. Toen leek het alsof hij de politiek vaarwel zei, maar vorig jaar fungeerde hij met veel overtuiging als lijstduwer van de Brugpartij, de nieuwe progressieve partij die in Geel de afdelingen van Beweging.net, Groen en de sp.a bevat. De 634 stemmen die hij achter zijn naam kreeg, deden hem besluiten effectief zijn come-back te maken.

De Brugpartij respecteert Bollen zijn beslissing, omdat dit op partijvlak geen afscheid is. Peter Van Nuland, voorzitter van de Brugpartij zegt dat men erg blij is dat men op Ivo mag blijven rekenen, alleen in een andere rol. Het toeval wil dat degene die hem in 2014 als raadslid opvolgde, dat eind deze maand nog eens gaat doen. Op de gemeenteraadszitting van 26 juni maakt Greet Bakelants als eerste opvolger haar entrée in de fractie van de Brugpartij.

donderdag, 13 juni 2019 14:28

Iconische boom Heidehuizen gered

De iconische acaciaboom op het kruispunt Heidehuizen – Sparrenstraat in Mol moet toch niet gerooid worden. Tijdens de storm van enkele dagen geleden brak een grote tak af, wat de boom minder stabiel maakte. Een boomdeskundige werd meteen aangesteld. Die verwijderde de grote afhangende tak en voerde verschillende testen uit. Mits plaatsing van nieuwe kroonankers en gerichte snoeiwerken kan de iconische boom toch een vaste waarde blijven in de kern van Heidehuizen. De groendienst zorgt voor jaarlijkse controles om de toestand van de boom op te volgen.

Voor de tweede maal dit jaar vermindert DAF de productie van trucks. 135 tijdelijke arbeidskrachten verliezen in de Oevelse fabriek hun job. Door de economische onzekerheid in Europa stellen transportfirma's de vervanging van hun vrachtwagen vaak uit. Daarom besliste de DAF directie om de productie aan te passen.

Een primeur voor de Kempen. Vier leerlingen van het zevende jaar Elektrotechnicus aan Sint Jozef Geel behalen dit schooljaar hun diploma secundair onderwijs via duaal leren. Ze behoren tot één van de eerste lichtingen in Vlaanderen die zo’n diploma krijgt. De leerlingen volgden telkens twee weekdagen les en drie dagen gingen ze bij een bedrijf werken. In heel Vlaanderen zijn zo'n 1.100 scholieren dit jaar mee gestart. Hilde Verdonck, adjunct-directeur Wetenschappen & Techniek van Sint Jozef zegt dat in een duaal leertraject studenten heel veel aanleren in het bedrijf, samen met de werknemers onder begeleiding van een mentor. Tijdens de stage leer je de doelstelling toch vooral op school. Dankzij duaal leren worden de leerlingen geconfronteerd met vaardigheden die ze echt nodig heben. Volgens één van de vijf deelnemende bedrijven zijn de leerlingen nu goed voorbereid om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Voka vraagt een apart agentschap voor duaal leren. Want die moet het aanspreekpunt worden voor ondernemingen en scholen, aldus Guido Evens van Voka-kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

De zorgtoren van Astor aan Klein Veldekens bereikt zijn hoogste punt en op donderdag 13 juni wordt dan ook de meiboom geplaatst op de 40 meter hoge toren, die opgetrokken werd in CLT, een innovatieve bouwtechniek met een lagere ecologische voetafdruk en een veel kortere doorlooptijd. De toren is tot op heden dan ook de hoogste in CLT opgetrokken gebouw van België. CLT is de afkorting van Cross Laminated Timber. Dit zijn grote massieve platen bestaande uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. Door deze lagen telkens kruiselings te verlijmen worden de platen extra sterk en stabiel, maar blijven ze tegelijkertijd licht. Door te kiezen voor CLT in plaats van de gemetselde 'klassieke' ruwbouw, werd de toren in amper 8 maanden opgetrokken. De aanloop van de bouw ervan was er één met vallen en opstaan. Waaronder fel buurtprotest en verschillende vergunningsprocedures. De toren telt elf verdiepingen en gaat aan 164 oudere bewoners met een zorgvraag plaats bieden. Het ganse project is één van de Pilootprojecten Zorg van de Vlaamse overheid.

In tweede amateurklasse van het voetbal is ASV Geel definitief ingedeeld in reeks B. De tegenstanders zijn Berchem Sport, R Cappellen FC, SC Eendracht Aalst, KVV Tienen, KFC Duffel, K Bocholter VV, K Olympia SC Wijgmaal, Hoogstraten VV, KVV Vosselaar, Sporting Hasselt, K Londerzeel SK, K Diegem Sport, Spouwen-Mopertingen, SK Pepingen-Halle en FC Hades Hasselt.

De voorwaarden om een mantelzorgpremie aan te vragen bij de stad Geel worden vanaf 1 september versoepelt. De premie is niet meer gebonden aan het inkomen van de aanvrager en de mantelzorger en zorgbehoevende hoeven vanaf 1 september niet meer onder één dak te wonen. Dankzij de gewijzigde voorwaarden gaan ongeveer 1200 mantelzorgers in aanmerking komen voor de premie, terwijl er bij de oude regeling er maar ongeveer 200 waren. De premie vormt een waardering voor de inzet van de mantelzorger en een schouderklopje om dit te blijven volhouden. De premie kan aangevraagd worden via de stedelijke website of je kan hiervoor een afspraak maken bij het Sociaal Huis. De nieuwe stedelijke mantelzorgpremie wordt voor goedkeuring voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 26 juni. Tijdens de dag van de mantelzorg op 23 juni kan je iedereen die aan mantelzorg doet in de bloemetjes zetten door een kaartje te sturen of te geven. Deze kaartjes vind je in de stedelijke gebouwen en bij de lokale handelaars. Het Geelse stadsbestuur wil ook op nog andere manieren meer ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Het hele jaar door wil het lokaal dienstencentrum Luysterbos ruimte en plaats voorzien aan mantelzorgers voor hun vragen. Vanaf 2020 zal het dienstencentrum jaarlijks meerdere activiteiten organiseren om mantelzorgers te ondersteunen, met de Dag van de Mantelzorg als hoogtepunt. Dat kunnen informatieve bijeenkomsten zijn, maar ook culturele of ontspanningsactiviteiten.

Dinsdagochtend brandde het even in een huis in de wijk Kerkelanden in Mol. Hoe het vuur ontstond is niet duidelijk. De brandweer had het vuur snel onder controle. Maar de keuken werd helemaal verwoest. In de rest van de woning is er rook- en waterschade. Er vielen geen gewonden.