zondag, 06 januari 2019 10:24

Lien Vandeperre zetelt voor de Brugpartij in Bijzonder Comité voor sociale dienst

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Brugpartij levert met Lien Vandeperre het jongste lid in het Bijzonder Comité voor de sociale dienst van het OCMW. De zetels in het BCSD, dat over de concrete steundossiers van het OCMW beslist en dus in de frontlijn van de strijd tegen de armoede staat, zijn de eerste van de nieuwe legislatuur die moesten worden ingevuld. Volgens fractieleider Dirk Kennis kleurt de Brugpartij in Geel buiten de lijntjes bij het invullen van politieke mandaten buiten de gemeenteraad.

Hoewel ze niet exclusief aan verkozenen voorbehouden zijn, vullen de meerderheidspartijen CD&V en N-VA ze nog altijd op de klassieke manier in. De Geelse politiek, vooral de kant van de meerderheid, telt naast twee parlementairen in het schepencollege nog enkele raadsleden die de kunst van het cumuleren beheersen. Ze zitten bijvoorbeeld in de gemeenteraad, in de politieraad én in het BCSD, en hebben daarnaast vaak nog andere mandaten, aldus Kennis.

De Brugpartij koos ervoor om ook voor de lokale politieke mandaten cumul te vermijden waar mogelijk. Sommige politieke mandaten buiten de gemeenteraad, waaronder de politieraad moeten door raadsleden worden ingevuld. Maar er zijn er ook heel wat die open staan voor niet verkozen vertegenwoordigers van de partijen. Mandaten die niet door gemeenteraadsleden ingevuld moeten worden, gaan bij de Brugpartij bij voorkeur naar andere talentvolle mensen uit de partijrangen. Ook de manier waarop ze worden aangeduid is nieuw in de Geelse politiek.

De Brugpartij kijkt verder dan haar verkiezingslijst en lanceert oproepen om voor de beschikbare politieke mandaten te kandideren in haar brede leden- en sympathisantenkring. Voor het Bijzonder Comité voor de sociale dienst van het OCMW leverde dat onverwacht veel valabele sollicitanten op. Een selectiecommissie stelde na lang wikken en wegen unaniem één van hen aan de algemene vergadering van de partij voor. Dat is Lien Vandeperre (30), die een master in de Politieke Wetenschappen heeft en les geeft in het deeltijds onderwijs van Kogeka. Haar kandidatuur werd goedgekeurd met een ruime 2/3-meerderheid. Diezelfde algemene vergadering stond unaniem achter Cis Sterckx (59) voor de beheerraad van het AGB Cultuur en Iris Devos (27) voor die van het AGB Sport.
Maandag wordt de gemeenteraad voor de nieuwe legislatuur geïnstalleerd.

Lees 239 keer