dinsdag, 02 juli 2019 21:24

Politie krijgt meer camera’s

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wie vindt dat hij of zij niet goed op de gevoelige plaat past, kan maar beter het centrum van Geel vermijden. Steeds meer beveiligingscamera’s van particulieren en de stad leggen uw doortocht vast.

Daar kwam een jongeman achter die afgelopen week ’s nachts het onzalige idee kreeg om een levensgroot koraal mee te grissen dat de Pas versierde. Op de facebookpagina van Geel Centrum verscheen de volgende dag een bericht met een camerabeeld dat de jongen onder druk zette om het koraal terug te brengen:

Een dag later had de jongen berouw gekregen van zijn nachtelijke escapade en bracht hij het koraal terug met een knullig ‘sorry’-kaartje eraan vast gebonden:

 

De stunt op sociale media zorgde er niet alleen voor dat het decoratiestuk werd teruggebracht, maar was ook een mooie promotiestunt van Geel Centrum. De posts werden druk geliket, becommentarieerd en gedeeld.

Gemeenteraad

Enkele uren voor de diefstal van het koraal, keurde de Geelse gemeenteraad goed om extra camera’s te plaatsen in Geel. Bovenop de zeven camera’s die al op 7 mei 2018 goedgekeurd werden, vroeg de korpschef van de lokale politiezone om er nog zes bij te mogen plaatsen. In de toekomst zult u dus niet alleen meer vanaf Markt 53, Markt 81 (2 camera’s) en vanuit de Sint-Amandskerk (4 camera’s) bekeken worden, maar zullen er nog extra camera’s verschijnen op Markt 23 (2 stuks), Werft 30 (2 stuks vanaf de bibliotheek) en op het stationsplein (nog 2).

De camera’s zullen bestaan uit Full HD Dome camera’s met Remote PTZ M5525-E van het merk Axis en alarmcamera’s 12.0 Mpixel GPRS van het merk König. Met dit soort camera’s kan in realtime en met een vrij scherpe zoomfunctie gevolgd worden wat er allemaal gebeurt in Geel, zoals te zien is op een promotiefilmpje van Axis:

De politie garandeert echter wel dat deze camera’s enkel gebruikt worden conform de regels die vastgelegd zijn in de Wet op het politieambt (WPA). Bovendien garandeert het te waken over de naleving van de proportionaliteitsbeginsel, wat zo veel wil zeggen als dat de straf in verhouding moet staan tot de begane overtreding, en kunnen de beelden slechts geraadpleegd worden via een beperkt aantal vaste computers en mobiele devices. De korpschef bepaalt bovendien welke politieambtenaren toegang hebben tot die beelden.

De argumentatie luidt dat de beelden van de camera’s de pakkans voor daders van vandalisme, slagen en verwondingen en andere vormen van overlast of criminaliteit verhogen en dat de aanwezigheid van camera’s voor een afschrikeffect zorgt waardoor het plegen van dergelijke misdrijven minder aantrekkelijk wordt.

En zo werden de camera’s vrij geruisloos goedgekeurd op de gemeenteraad. Enkel De Brugpartij verklaarde niet akkoord te zijn met het voorstel om extra camera’s te plaatsen omdat zij het bij monde van Dirk Kennis ‘geen goed idee vinden dat binnenkort iemand van het Station tot een stuk in de Pas kan volgen tegen wie je goedendag zegt en tegen wie niet’. PVDA onthield zich van de stemming.

© Sander Verwerft

Lees 321 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 juli 2019 22:22