dinsdag, 05 november 2019 09:39

Stad reageert op efficiëntieoefening van De Lijn

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Stad reageert op efficiëntieoefening van De Lijn Robin Van De Ven

Dirk Kennis (De Brugpartij) stelde afgelopen gemeenteraad de vraag wat het stadsbestuur vond van de plannen van de Lijn: ‘Op 23 september deed De Lijn een eerste voorstel voor de toekomstige organisatie van het busvervoer in de Kempense vervoersregio. De Lijn kreeg de voorbije jaren heel wat besparingen te slikken, waardoor ze zich verplicht ziet tot zogenaamde efficiëntieoefeningen. Hierbij is er sprake van het afschaffen van bepaalde lijnen of het versimpelen van trajecten. De stad had tot 28 oktober de tijd om hierop te reageren; wat was de reactie van de stad?’

Schepen van Mobiliteit, Marlon Pareijn (CD&V), antwoordde dat de hervormingen budgetneutraal en dus geen besparingen zouden zijn en stelde dat bepaalde lijnen geschrapt zouden worden ten voordele van andere lijnen die versterkt worden. Bovendien zei Pareijn dat er hem expliciet gevraagd werd om nog niet te communiceren over deze voorstellen, omdat deze nog onderhandeld worden en dus niet vaststaan. Toch ging Pareijn in op de plannen die voorlagen: ‘De Lijn heeft in september een voorstel gedaan in verband met het kernnet en het aanvullend net. Hierbij zouden er een viertal belangrijke wijzigingen zijn voor Geel:

1) De lijn Geel-Leuven zou niet meer langs Zammel rijden, maar omrijden langs Oevel omdat dat een groter potentieel zou hebben voor de Lijn. Bovendien zou de lijn tussen Aarschot en Leuven worden toegewezen aan het aanvullend net.
2) de lijn Geel-Herentals zou verdwijnen omdat deze parallel loopt met de trein;
3) de lijn Geel-Mol zou eveneens verdwijnen omdat deze parallel loopt met de trein. Het stadsbestuur zou het uiteraard betreuren als deze twee lijnen zouden verdwijnen.
4) voor de lijn Geel-Diest wordt een gestroomlijnde lijn voorgesteld waarbij Vorst-Meerlaar niet meer wordt bediend, maar wel nog Eindhout, Vorst en Veerle. Dit zou maar weinig impact hebben voor Geel: Winkelomheide zou immers nog bediend worden. Vroeger werd ook Tessenderlo vanuit Geel bediend, maar daarvoor zou nu een alternatieve lijn kunnen komen tussen Geel, Meerhout en Tessenderlo.

Wij hebben ons over deze plannen gebogen en elke gemeente mocht ook drie prioriteiten doorgeven. Voor ons zijn dat de volgende drie geworden:

1) Wij willen meer bereikbaarheid voor de campus van Thomas More-KULeuven. Wij zien dat er veel studenten met de auto naar school gaan vanuit de buurgemeentes. Daarom zouden wij opnieuw willen kijken naar de lijnen 390, 510 en 406 die langs de hogeschool passeren. Dat is bovendien ook één van de voorwaarden die Wegen en Verkeer stellen voordat zij willen investeren in het stuk tussen het IOK en de brug over de overweg.
2) Daarnaast zouden wij graag een centrumlus in Geel realiseren. Als de lijnen 15b en de 84 zouden verdwijnen, dan weet je dat de busverbinding tussen het centrum met Bel en Larum zouden verdwijnen. Over de belbus is nog geen uitspraak gedaan, maar wij willen vragen dat het geld van de belbus eventueel gespendeerd zou worden aan een stadsnet zoals al in Mol en Turnhout bestaat om zo een verbinding te behouden met Larum en Bel.
3) Tot slot willen wij ervoor pleiten om de lijn tussen Aarschot en Leuven effectief te behouden.’

© Sander Verwerft

Lees 392 keer