donderdag, 28 november 2019 16:46

Brug over Albertkanaal in Stelen gaat zaterdagochtend open

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Brug over Albertkanaal in Stelen gaat zaterdagochtend open Stad Geel

16 vrachtwagens van elk 43 ton hebben donderdagochtend de stabiliteit van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Stelen getest.  Dit is een standaard test die verplicht is wanneer een brug in dienst genomen wordt. De brug werd goedgekeurd voor gebruik en wordt zaterdagochtend 30 november opengesteld voor het verkeer.

De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de nieuwe brug over het Albertkanaal in Stelen. Begin juni vorig jaar verschoof De Vlaamse Waterweg nv de oude brug een 20-tal meter zodat ze als tijdelijke omleidingsweg kon dienen. Zo kon op de bestaande locatie van de brug een nieuwe hogere stalen boogbrug gebouwd worden die een tweetal meter hoger ligt. Hierdoor bleef de onderbreking van de brug ook beperkt. De stalen boogbrug heeft een totale overspanning van 123 m en een nuttige breedte van 15,60 m.

Het verhogen van deze brug tot een doorvaarthoogte van 9,10 meter en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal. Intussen zijn 41 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 15 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn en wordt het Albertkanaal meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen.

Lees 537 keer Laatst aangepast op donderdag, 28 november 2019 18:22