Geel FM - Item gefilterd op datum: december 2016

Herbeluister hier de nieuwjaarsboodschap van Vera Celis:

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zaterdag, 31 december 2016 09:43

Academie zoekt instrumenten voor Kenia

De Academie voor Muziek, Woord en Dans laat zich inspireren door de Geelse ereburger Jef Neve. Die raakte begeesterd door een bezoekje aan Ghetto Classics Kids, een muziekschool in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, die kinderen uit de sloppenwijken muziekonderwijs geeft, maar hen tegelijk de mogelijkheid laat om kind te zijn. Neve bezocht de school bij zijn deelname aan een jazzfestival in Afrika.

De academie hoopt op termijn een partnerschap met de Ghetto Classics Kids en de zowat 700 leerlingen aan te kunnen gaan. In eerste instantie wil de muziekschool instrumenten inzamelen. Het gaat om nog bespeelbare instrumenten zoals dwarsfluiten, klarinetten, trombones en keyboards, naast partituren en materialen zoals snaren, rieten, olie en reparatiemateriaal.

Die instrumenten worden vanaf 9 januari gedurende enkele weken ingezameld.

 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Wie voor een vermageringsoperatie staat of net zo’n ingreep onderging, kan zich in ons land voortaan online laten begeleiden. Het Sint-Dimpna ziekenhuis in Geel is het eerste ziekenhuis in ons land dat zijn patiënten digitaal mee opvolgt tijdens het hele behandelingsproces. Sinds deze maand nemen al vijftig mensen deel aan het programma. Dit moet zorgen voor een betere kwaliteit van de zorg, een kostenbesparing in de behandeling, een korter ziekenhuisverblijf en betere en meer langdurige resultaten wat gewichtsverlies betreft.

 

Betere voorbereiding op de operatie

Marianne Noyens (57) uit Kasterlee werd twee weken geleden geopereerd. Via het online platform BePATIENT staat ze vanaf haar eerste contact met het obesitascentrum permanent in contact met de artsen en verplegers die haar opvolgen. Veel vragen die normaal snel op papier ingevuld worden, kunnen nu rustig in de thuissituatie doorgenomen worden: vragen over beweging, werk, jeugd, eetgewoonten, geestelijke gezondheid of levenskwaliteit. Zeven dagen voor de operatie worden dan de laatste richtlijnen voor voeding en medicatie doorgegeven. 

Dokter Thierry Lafullarde, die de operatie uitvoerde, merkt dat patiënten de vragenlijst zo vollediger invullen. Een gesprek om de operatie te bespreken, gebeurt zo efficiënter en gerichter. Patiënten komen ook rustiger en beter geïnformeerd naar de operatie. De website geeft aan de patiënt met mondjesmaat de specifieke informatie die nodig is voor dat stadium van behandeling waarin de patiënt zich bevindt. Hoe beter de patiënt is geïnformeerd, hoe beter hij met de ingreep kan omgaan en hoe beter de resultaten.

 

Gewicht en bloeddruk delen na de operatie

Doordat de patiënt ook een speciale weegschaal meekrijgt naar huis, kan die ook na de operatie voornamelijk van thuis uit opgevolgd worden. Via een app op de smartphone wordt de evolutie van het gewicht rechtstreeks in het platform ingegeven waardoor de dokter dit onmiddellijk ziet. Als het gewicht niet of net te snel zakt, kan dan tijdig worden ingegrepen. Als de patiënt ook medicatie neemt om de bloeddruk te verlagen, wordt ook de bloeddruk dagelijks op dezelfde manier doorgegeven aan het ziekenhuis. Indien nodig verwittigt het ziekenhuis de patiënt dan via het platform dat hij of zij zich naar de huisarts moet begeven voor een aanpassing van de medicatie.De nood aan medicatie om de bloeddruk te verlagen, daalt immers bij gewichtsverlies. Via het platform krijgt de patiënt ook bericht wanneer een bloedcontrole bij de huisarts nodig is.

 

Het platform is speciaal voor het ziekenhuis ontworpen. De kost van het platform neemt het ziekenhuis helemaal voor zich, de patiënt betaalt niets extra. Met deze investering wil Dr. Lafullarde van Sint-Dimpna Ziekenhuis niet alleen de resultaten op korte en lange termijn verbeteren, maar ook de hospitalisatieduur  verkorten en mogelijke problemen sneller ontdekken en aanpakken. Op lange termijn zal de kostenbesparing voor de gezondheidszorg aanzienlijk zijn: minder fysieke consultaties zorgen voor minder gebruik van ziekenhuisfaciliteiten, ruimte en personeel, het korter op de bal spelen bij problemen kan resulteren in minder heropnames in het ziekenhuis, en een betere opvolging geeft betere resultaten en dus ook minder herval in obesitas en dus minder kosten voor de gezondheidszorg.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Op Oudejaarsdag gaan honderden kinderen met een zak van deur tot deur 'Nieuwjaarke' zoete zingen. Met dit liedje wensen zij alle mensen een voorspoedig nieuwjaar. Een gebruik dat al van de negentiende eeuw meegaat. Toen werd er gezongen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Geel heeft overal verkeersborden gezet om automobilisten te waarschuwen voor zingende kinderen.

 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Vanaf 1 januari geldt overal in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de bebouwde kom die geen autosnelweg of 2x2 weg met middenberm is. Het zijn dus vooral de borden die veranderen en niet de snelheid. Enkel waar een andere snelheid geldt, gaat een bord staan. In Geel mag je enkel nog 90 km/u rijden op de Westelijke Ring tussen het rondpunt van Antwerpseweg en het rondpunt met de Molseweg en Meerhoutseweg en op het stuk ring vanaf kruispunt met Larumseweg tot aan de aansluiting met de nieuwe verbindingsweg N19g richting Kasterlee. Op de Ring vanaf het kruispunt met de Larumseweg tot aan het rondpunt van de Antwerpseweg is de snelheid nu al beperkt tot 70 km/u. Op wegen waar 70 km/u geldt, staat niet langer een bord. Een goede zaak voor de verkeersveiligheid omdat er minder verkeersborden gaan staan en dat betekent weer dat je als automobilist minder wordt afgeleid.

 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Tijdens de overgang van oud naar nieuw mag je vuurwerk afsteken op privé domein tussen 23u45 en 00u45 en hoef je vooraf geen toelating vragen van de burgemeester. Dat staat te lezen in artikel 56 van de politiecodex van de zone Geel-Laakdal-Meerhout. Op andere momenten in het jaar kan het ook maar daar moet je wel degelijk de toestemming vragen aan en krijgen van de burgemeesters van Geel-Laakdal en Meerhout. Want in de politiecodex staat dat vuurwerk is verboden. Via de campagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’ roepen de drie gemeenten uit de politiezone op om nieuwjaar te vieren zonder vuurwerk, onder meer omwille van de angst die dit veroorzaakt bij dieren, de lichamelijke letsels die dit elk jaar opnieuw veroorzaakt, het verhoogd risico op brand en beschadiging.

 

Gepubliceerd in Geels Nieuws
donderdag, 29 december 2016 09:07

Man gooit nachtenlang stenen op snelweg

De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout pakte woensdag een 31-jarige man uit Lier op in de omgeving van Klavet in Geel-Stelen. Er zijn grondige aanwijzingen dat de Lierenaar stenen en puin vanop de brug van Klavet op de E313-snelweg gooide.

De lokale politie was gewaarschuwd door de snelwegpolitie, nadat die de voorbije week verscheidene klachten had ontvangen van bestuurders die schade aan hun auto hadden opgelopen door over bouwpuin op de snelweg te rijden. Het vermoeden rees dat iemand die obstakels vanop de brug op het wegdek gooide.

Extra patrouilles met een anonieme wagen leverden woensdag resultaat op. De Lierenaar werd niet op heterdaad betrapt, maar wel in de omgeving aangetroffen. Er zijn goede aanwijzingen dat de man het bouwpuin op de weg gooide. Het parket leidde hem woensdag nog voor de onderzoeksrechter in Turnhout, die zijn aanhouding bevestigde.

Het gerechtelijk onderzoek moet nu uitwijzen of dezelfde man verantwoordelijk is voor gelijkaardige feiten eerder dit jaar. De politie vermoedt dat hij de brug in Klavet specifiek uitkoos omdat daar bijzonder weinig verkeer passeert.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De studenten van de opleiding Energietechnologie van Thomas More voeren energiestudies uit voor handelszaken onder de noemer van het streekproject Kempen2020. De focus ligt dit jaar op slagerijen en bakkers. De studenten brengen het energieverbruik van bakkers en beenhouwers in kaart en doen aanbevelingen om de energiefactuur van deze handelszaken te doen dalen. Het project loopt van 13 februari tot 5 mei van volgend jaar. Ben je beenhouwer of bakker, dan klik je hier voor meer informatie.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
dinsdag, 27 december 2016 16:14

Dieven roven werkmateriaal uit bedrijf

Het personeel van een bedrijf op de Brugweg in Geel-Ten Aard heeft dinsdag een inbraak vastgesteld. Die kraak moet in de loop van het verlengde kerstweekend zijn gebeurd, sinds vrijdagavond.

De indringers hadden verschillende gereedschappen en werkmaterialen ontvreemd. Ook een bestelwagen die in het magazijn stond, is opengebroken en daar zijn wat spullen uitgehaald.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Het retributiereglement van de brandweerzone Kempen werd goedgekeurd door de zoneraad. Het tarief is in alle gemeenten van de zone hetzelfde. Sommige interventies van de brandweer zijn gratis, voor andere moet de gebruiker betalen. De interventies blijven voor brandbestrijding, ontploffing, rampen en andere situaties waarbij mensen in gevaar zijn gratis. Het reglement gaat in vanaf 1 januari. Het nieuwe reglement komt er omdat het vorige onvolledig was en soms voor interpretatie vatbaar. Klik hier voor de tarieven

 

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 7