Geel FM - Item gefilterd op datum: augustus 2017
donderdag, 31 augustus 2017 12:32

Flitslocaties september 2017

In de maand september flitsen de agenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout op de Herentalsedijk en op de Larumseweg in Geel, in de Lakstraat en op Plein in Laakdal en in de Schoolstraat en op de Molenberg in Meerhout. Ook op andere plaatsen in de zone worden snelheidscontroles gehouden.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
donderdag, 31 augustus 2017 12:26

Op stap met de gids: Architectuurwandeling De Pas

De stadsgidsen nemen je op zondag 3 september mee op ontdekkingstocht door Pas. De meesten van ons lopen dagelijks langs de etalages van deze winkelstraat, zonder de hele gevel echt te zien. Veel huizen zijn niet gewoon winkels of cafés. Vaak vertellen de bovengevels een heel verhaal. Wat speelde zich achter deze muren af? Wie woonde, leefde en werkte hier? Een toekomstige bisschop, een kloostergemeenschap, een postmeester? De gratis wandeling start om 14 uur aan het zwembad.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Deze week hield de lokale politie snelheidscontroles op de Westelijke Ring in Geel in de richting van Mol. 374 voertuigen werden gecontroleerd, slechts 305 bestuurders of 82 procent hield zich aan het geldende snelheidsregime van 90 kilometer per uur. Eén persoon reed zelfs 178 kilometer per uur. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws
donderdag, 31 augustus 2017 08:50

Hei Jogging gaat niet door

De Hei Jogging die op komende zondag 3 september zou plaatsvinden, kan wegens omstandigheden niet doorgaan. Daardoor is de volgende wedstrijd van het criterium Geel Loopt pas de Apolloniajogging op zaterdag 23 september in Stelen. De criteriumkaart is verkrijgbaar op de verschillende loopwedstrijden.

Ben je een Gelenaar en heb je zeven wedstrijden of meer gelopen? Dan mag je aan het wedstrijdsecretariaat van de laatste wedstrijd uit de reeks, de Vrije Natuurloop in Bel, een klein cadeautje afhalen. Als je dan niet aanwezig kunt zijn, haal je vanaf 15 oktober je cadeautje af aan de kassa van het zwembad. Een overzicht van de loopwedstrijden vind je op www.geelloopt.be.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
woensdag, 30 augustus 2017 14:41

Velveken krijgt nieuwe proefopstelling

In de straat Velveken is woensdag een nieuwe proefopstelling verschenen. Die vervangt de opstelling met de gele plastic paaltjes die er het voorbije anderhalf jaar stond. Maar die werden zo vaak omver gereden dat de stedelijke diensten ze om de haverklap moesten komen terugzetten.

Het probleem is dat Velveken een populaire route is tussen het kruispunt met de Herentalseweg en Tweemolenstraat, en de achterliggende bedrijvenzone, en het centrum van Larum. Erg veel automobilisten gebruiken deze route om de verkeersdrukte op de Antwerpseweg en de rotonde met de Westelijke Ringlaan te vermijden.

Het is niet de eerste keer dat de stad Geel snelheidsremmers plaats op uitdrukkelijk verzoek van de buurt. Hun klachten dat er te veel verkeer passeert en te snel wordt gereden, worden door metingen door de politie bevestigd. Omdat de plastic paaltjes niet voldoende afschrikkende werkten, heeft de stad ze nu vervangen voor betonnen blokken, waarrond voor de zichtbaarheid verkeerspaaltjes zijn aangebracht. Het verkeer moet tussen de obstakels door slalommen. Er geldt ook een snelheidsverlaging naar 50 kilometer per uur.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
woensdag, 30 augustus 2017 14:37

De Werf kleurt Geel-Bel

De Werft trapte vorig jaar het cultuurseizoen op gang met ‘de Werf kleurt Geel’. Een heel weekend kon je genieten van optredens op verschillende plaatsen in het Geelse centrum. Na deze succesvolle eerste editie trapt de Werft het seizoen 2017-2018 opnieuw af met een uniek openingsweekend, maar dit keer op locatie.

Want de place to be is deze keer Geel-Bel. Tijdens het weekend van vrijdag 15 tot zondag 17 september kan je op verschillende locaties in Bel proeven van het gevarieerde culturele aanbod van de Werft.

De voorstellingen en concerten zijn soms gratis, soms betalend, maar steeds de moeite waard! Van klassieke muziek, over muziektheater en actualiteit met de Persclub tot een mini circusfestival.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

WZC Wedbos was al een tijdje geïnteresseerd om een Tovertafel aan te schaffen, een interactief spel dat mensen met dementie in beweging brengt. Een fantastische, nieuwe manier om het welbevinden en welzijn van mensen met dementie te verhogen. Maar helaas ook een dure investering. WZC Wedbos is dan ook heel blij dat Rotary Club Geel, met de steun van Rotary Foundation, een Tovertafel schenkt. Het hele pakket inclusief elf spellen heeft een waarde van zo’n 7000 euro.

 

De Tovertafel is een interactief spel dat op een speelse wijze mensen met dementie samen in beweging brengt. Dankzij lichtprojecties komt een tafel tot leven en worden mensen met dementie uitgedaagd om deel te nemen aan het spel. De Tovertafel zet aan tot beweging en sociale interactie. Het spel doorbreekt apathie en brengt gesprekken op gang.

 

De vrolijke (groeps)activiteit creëert waardevolle interacties tussen de bewoners, hun zorgmedewerkers en familieleden. De spellen van de Tovertafel kunnen samen met medewerkers of familieleden gespeeld worden, maar ook zelfstandig. Een grote troef, want telkens extra begeleiding inzetten is niet nodig en dus kan er vaker gespeeld worden.

 

De Tovertafel omvat een box die je ophangt boven een tafel. Deze box projecteert op een tafel lichtprojecties die speciaal ontwikkeld zijn voor ouderen met dementie. Sensoren meten je hand- en armbewegingen, en de spellen reageren hierop. Alle spellen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, werden ontwikkeld samen met de doelgroep en ogen realistisch: van een strandbal overgooien tot vlinders vangen of rijmpjes afmaken. De Tovertafel richt zich op mensen die in een midden- tot late fase van dementie zitten. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau; sommige bewoners staan op en reiken over tafel, anderen volgen de bal met hun ogen en steken eerst voorzichtig hun hand uit. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Er komt een einde aan de jarenlange mobiele bloedinzameling die het Rode Kruis organiseerde in het parochiecentrum van Holven. Vanaf september worden de bloedcollectes gehouden in het Donorcentrum op de Markt in Geel. De vrijwilligers van Rode Kruis Geel blijven wel aanwezig om de donoren goed te ontvangen. De eerste bloedinzameling wordt op de nieuwe locatie georganiseerd op donderdag 7 september tussen 16u en 20u30.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Op woensdag 30 augustus staat de vierde en laatste editie van deze zomer gepland van de streekproducten- en ambachtenmarkt op de Geelse Markt. 40 standhouders stellen er van zes tot tien 's avonds hun lekkere producten voor, geven demonstraties van de ambacht die ze beheersen of organiseren workshops. Ditmaal komt de muzikale ondersteuning van Anouck Cloonen en het Oberbayern Orkest uit Larum.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

In totaal werden 199 chauffeurs gecontroleerd het afgelopen weekeinde bij meerdere WODCA-acties in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. 190 daarvan legden een negatieve alcoholtest af. Dit is 95% van de gecontroleerde bestuurders.

Vijf chauffeurs hadden een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille. Zij kwamen er vanaf met een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 179 euro. Vier bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Zij kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. Twee bestuurders legden een positieve drugstest af. Een dokter nam van hen ook een bloedproef af. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

Eén opgefokte bromfiets werd in beslag genomen. Verder werden ook nog een aantal boetes uitgeschreven voor een keuringsattest dat vervallen was, niet-handenvrij telefoneren en het niet-dragen van de veiligheidsgordel. Tot slot was er nog één bestuurder van een bromfiets die geen geldig verzekeringsattest kon voorleggen en één autobestuurder die geen geldig rijbewijs kon laten zien.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 7