Geel FM - Item gefilterd op datum: januari 2019

De tentoonstelling over het werk van striptekenaar Marc Sleen eindigde in de bib van Geel met de traditionele wafelenbak uit de Nero-albums. Vrijwilligers zaten woensdagnamiddag met wafelijzers aan het onthaal en bakten maar liefst 250 stuks. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Een groot deel van de inkomsten van de Zammelse toneelvrienden wordt traditioneel geschonken aan basisschool 'De bollenboom' in Zammel. Ook dit jaar gaf de toneelvereniging een cheque van 1.500 euro. Met dit geld betaalt de basisschool de uitrusting van didactisch materiaal en de schooluitstappen van leerlingen, waardoor ze de kosten voor de ouders van al deze leerlingen kunnen drukken.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
donderdag, 31 januari 2019 11:13

Flitslocaties februari

De agenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout flitsen in februari in Rauwelkoven en Velveken in Geel, op de Averboodsebaan en Plein in Laakdal en op de Gestelsesteenweg en Biezenhoed in Meerhout. Ook op andere plaatsen in de zone zijn er onaangekondigde snelheidscontroles.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Een man van 48 uit Geel en een man van 43 uit Mol riskeren elk een celstraf van 37 maanden. Ze probeerden cocaïne in te voeren vanuit Zuid-Amerika. De Gelenaar werd in oktober van vorig jaar betrapt met 65 bolletjes cocaïne in zijn lichaam in Frans-Guyana in een poging om 5000 euro te verdienen. Beiden hadden het plan bedacht omdat de Gelenaar schulden had bij de Mollenaar en deze laatste wist dat de cocaïne zo goedkoop was in Suriname. De Gelenaar gaf toe dat hij 10 gram cocaïne gebruikt per weekend en in Suriname zou hij amper 15 euro per gram betalen, terwijl het hier 50 euro per gram is. De Gelenaar had ook schulden bij de Mollenaar na een drugsaankoop. De advocate van de Gelenaar vroeg een straf met probatie-uitstel. Hij werd al 27 keer correctioneel veroordeeld. Volgens zijn advocate wil hij werken aan zijn drugsproblematiek. De raadsman van de Mollenaar vroeg een straf met uitstel of voorwaarden. Hij betwistte wel dat hij die reis deed om doelbewust cocaïne te smokkelen. Vonnis volgt op 13 februari.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

200 jongeren kwamen op Haai!TECH in De Waai experimenteren met wetenschap en techniek. In interactieve workshops proefden ze van bouw, houtbewerking, mechanica, elektriciteit, elektronica, chemie, schilderen en decoratietechnieken. De ouders kregen alle informatie over de studierichtingen die daarbij aansluiten.

Jongeren die voor een studiekeuze staan, weten vaak niet waar ze moeten zoeken naar informatie. Welke studierichtingen bestaan er? Wat houdt elke richting in? Welke liggen er in de lijn van wat hen boeit, van hun capaciteiten en van hun ambities? Haai!TECH biedt antwoorden op deze vragen en haalt de vooroordelen over technische studies onderuit. Ook ouders krijgen alle informatie over mogelijke opleidingen in wetenschap en technologie. Door de grote interesse was deze editie van Haai!TECH snel volzet.

Jongeren van 10 tot 14 jaar konden deelnemen aan workshops en hun talenten ontdekken in chemie, mechanica, elektriciteit, elektronica, bouw, hout, schilderen en decoratietechnieken.

Meer dan 90 ouders waren ingeschreven. Een CLB medewerker gaf samen met Talentenfabriek een interactieve infosessie over het technisch onderwijs en de arbeidsmarkt en werd de onderwijshervorming toegelicht. Ook het regionaal onderwijsaanbod in het scholencafé kwam aan bod.

Haai!TECH vond plaats in De Waai en werd georganiseerd door Talentenfabriek, het job- en opleidingspunt voor de industrie. Vrijwillige leerkrachten en leerlingen van GO Geel, Kogeka Sint Jozefinstituut en Campus Het Spoor uit Mol werkten mee aan de inspirerende en informatieve dag.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
dinsdag, 29 januari 2019 13:14

Vandalen richten ravage aan in caravan

Een caravan werd in de nacht van zaterdag op zondag volledig vernield. De caravan stond in een afgesloten tuin in de Boekweitstraat. De schade is aanzienlijk. De daders sloegen toe tussen 1 uur 's nachts en 7 's ochtends. Een ruit werd stukgeslagen en langs daar is men binnengegaan. De politie vermoedt dat ze met twee waren en dat iemand langs binnen de deur van de caravan opende. Buiten de ravage zijn er maar twee zaken verdwenen : een boormachine en een verwarmingsvuurtje. Voor de rest is er niets gestolen. De politie zoekt naar getuigen. Zij mogen altijd tips melden op het nummer 014/56.47.00

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Vorig jaar werden in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 188 verkeersongevallen met lichamelijk letsel vastgesteld, het op één na laagste cijfer ooit. In 2016 deed men beter met slechts 160 ongevallen. De dalende trend van de laatste jaren zet zich, na een pauze in 2017, verder. Het aantal zwaargewonde slachtoffers daalde in 2018 met bijna een derde. Jammer genoeg gebeurden er twee dodelijke ongevallen, allebei met kwetsbare weggebruikers. Ook dit is het op één na laagste cijfer ooit. In 2013 viel er in de politiezone slechts één dodelijk slachtoffer.

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel daalde met twee procent ten opzichte van 2017. Belangrijker nog dan deze lichte afname is ook de daling van het aantal slachtoffers met twee procent. Bij de zwaargewonden stellen we een grote daling vast: in 2017 raakten 29 personen zwaargewond bij een verkeersongeval, in 2018 waren dit er acht minder. Twee mensen overleden bij een verkeersongeval in de zone, één in Meerhout en één in Laakdal.

38 procent van de verkeersslachtoffers in 2018 waren kwetsbare weggebruikers. 78 personen van deze groep werden lichtgewond, veertien slachtoffers werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en een voetganger en een motorrijder overleefden een ongeval niet. Hoewel het aandeel van zwaargewonde kwetsbare weggebruikers met vier procent gedaald is ten opzichte van 2017, blijft deze groep weggebruikers extra aandacht vragen.

De grootste groep kwetsbare verkeersslachtoffers waren fietsers met 56%. De ernst van de verwondingen lag het hoogst bij de motorrijders. Bijna de helft van hen werd zwaargewond. Bij de bromfietsers lag dit percentage op vijftien. Eén op de acht fietsers werd zwaargewond.

Negentien verkeersongevallen met gewonden werden veroorzaakt door een persoon die te diep in het glas gekeken had. De overgrote meerderheid van deze bestuurders waren mannen. 74% was tussen de 20 en 50 jaar. De leeftijdsgroep ’30 jaar – 50 jaar’ was goed voor 53%, gevolgd door de leeftijdsgroep 20 – 30 jaar met 21%.

Snelheid, drugs en alcohol en afleiding tijdens het rijden blijven nationaal de zogenoemde grote ‘killers’ in het verkeer. De politiezone zal haar veelvuldige controles onverminderd verderzetten. Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert verder in meer trajectcontroles. De politiezone startte eind 2017 ook met een project, samen met diverse partners in veiligheid, om het aandeel van de slachtoffers bij de fietsers op termijn te verminderen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Bij Chiro Kringel Elsum aan het Velleke werd zondagochtend een inbraak vastgesteld. Er werd een raam ingegooid, maar er werd niets gestolen. De afgelopen jaren was het lokaal al meerdere malen het doelwit van inbrekers.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Op maandag 4 februari interpelleert Noël Devos van de Brugpartij op de Geelse gemeenteraad over de toekomst van de Halle op de Markt. Volgens hem is het niet duidelijk wat en of er opnieuw een horecazaak komt. Tijdens de vorige gemeenteraad antwoordde schepen van Cultuur Marleen Verboven al op een mondelinge vraag van Devos over deze kwestie. De Halle was pas vrijgekomen op 31 december vorig jaar, omdat de concessie met de brouwerij toen afliep. De stad is dan pas gaan kijken naar de inboedel en daarna brainstormde men over de mogelijke invulling voor de Halle. De schepen wou er toen niets meer over kwijt. Het zou kunnen dat de Halle een heel andere invulling krijgt. Want heel wat verenigingen zoeken vergaderruimte in Geel. De stad wil zo snel mogelijk een beslissing nemen over de toekomst. Voor de Brugpartij mag er opnieuw een horecazaak komen in de Halle.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zondag, 27 januari 2019 22:28

Provinciale voetbaluitslagen Geelse clubs

In tweede provinciale B van het voetbal won KFC Beekhoek met 2-3 op het veld en tegen Weelde. In vierde provinciale D won Zammel thuis met 3-2 van Muizen. In vierde provinciale E won Alberta thuis met 3-0 van Lichtaart en Punt Larum won op het veld en tegen Oevel met 0-4.  

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 10