Geel FM - Item gefilterd op datum: april 2019

De leerlingen van Sint Aloysius Geel hebben dinsdag het nieuwe zebrapad in de Kollegestraat officieel ingehuldigd. De school was al vijf jaar vragende partij voor een veilige oversteek. In de Kollegestraat geldt een ­zone 30, maar voor de leerlingen van Sint Aloysius lag het tot voor kort niet voor de hand om veilig over te steken. Eind februari werd het zebrapad geschilderd en men merkt een duidelijk verschil met vroeger. Leerlingen en buurt­bewoners kunnen veel veiliger oversteken. Aanvankelijk argumenteerde de politie dat er in de zone 30 met gemengd verkeer geen zebrapad nodig was. Maar zowat elke school heeft een zebrapad voor de deur. Nu wordt er onderzocht of er een zebrapad komt op de Diestseweg aan het Schuttershof.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Voor de schoolpoort van vrije basisschool St-Dimpna Geel aan het Laar is sinds dinsdag een zone voor flexibel parkeren. Tijdens de schooluren mogen enkel trage weggebruikers stilstaan op deze zone. Auto's mogen er niet parkeren of stilstaan. Het gaat om een proefopstelling. Schepen van onderwijs, mobiliteit en fietsbeleid Marlon Pareijn is deze zone er gekomen op vraag van de ouderraad en de school. De wachtende ouders hadden geen plaats aan de schoolpoort en Pareijn hoopt dat er zo verandering in komt.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Een man van 38 uit Geel kreeg een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete van 8000 euro. Hij zit momenteel al in de cel voor drugsfeiten en inbraken. De procureur zei over hem begin april dat hij van zijn woning een drugshol maakte. Er werd vloeibare xtc gemaakt, speed gebruikt en injectienaalden aangetroffen. De man bood ook zijn eigen vriendin aan andere mannen aan voor seks in ruil voor drugs. Terwijl hij al die tijd met een enkelband rondliep. De man ontkende de feiten niet en zei dat hij met dealen was begonnen omdat hij geld nodig had. Hij had om een probatiestraf gevraagd zodat hij zichzelf kon laten begeleiden, maar daar ging de rechtbank niet op in.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De 19e editie van Erfgoeddag focust met het jaarthema ‘Hoe maakt u het’ op vakmanschap. Op zondag 28 april kun je op verschillende locaties vaklieden aan het werk zien. In Geel organiseren erfgoedcel k.ERF en het Gasthuismuseum het eenmalige ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ waarbij specialisten tonen hoe eeuwenoude stielen vandaag een verrassend nieuwe invulling krijgen. Kijken mag, de handen uit de mouwen steken ook! Er zijn gratis demonstraties en workshops.

Prisca Van Dessel uit Mol ontwerpt en tekent wapenschilden en adelbrieven. Ook koperslager Theo Alofs uit Dessel is van de partij. Een jong Geels gezicht is Yannick van The Dude Beard Products. Hij maakt organische verzorgingsproducten voor baarden. Een andere topper in haar vakgebied is Jeanny Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar. Hetzelfde geldt voor edelsmid Claire Dries, steen- en letterkapper Herman Bijnens, mozaïekmaakster Mieke Ceusters en experte in het wecken van groenten en fruit Cris Rutten. De oude stielen worden niet enkel getoond.

Wie wil, mag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de vele workshops. Zo illustreer je bij Ruth Mentens katoenen draagzakken, Annelies Vanherck leert je graveren, de creatieve duizendpoten van NooKs tonen hoe je een botanisch glasraam maakt of een pennenzak en kaartjes decoreert. Beeldhouwen kan bij Marijke Verlinden, ’t pASSt vzw komt kaarsen maken, Lidy Jennes macramé sleutelhangers. Alle workshops zijn gratis. Het aantal plaatsen per workshop is wel beperkt. Als je zeker wil zijn van een plaats, dan schrijf hier je in.
Alles op Kempen Kraft is artisanaal en lokaal, ook de catering. Dokter Wesley-Jan Hoppe van Het Hoppitaal stelt zijn gamma aan ambachtelijke bieren voor. Teute Gerard stookt en kookt ter plaatse en zorgt voor lekkere stoverij uit vuurschalen. De ganse dag kunnen bezoekers genieten van proevertjes uit een Kempense lemen bakoven.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Burgemeester Vera Celis kondigde een algemeen rook- en vuurverbod af voor de bossen, natuur en heidegebieden op het grondgebied van Geel. Het brandrisico in de provincie Antwerpen is door de aanhoudende droogte afgelopen donderdag opgetrokken naar code rood. Dat wil zeggen dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is en dat er wordt afgeraden om de natuurgebieden te bezoeken. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam en als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit met groot materieel. Ook worden er extra materiaal en mankracht ingezet en worden de brandtorens overdag bemand. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De fietstunnel van 35 meter werd zaterdag op zijn plaats geschoven aan een snelheid van 18 meter per uur. Het duurde anderhalf uur voordat de tunnel op zijn plaats lag ter hoogte van Rauwelkoven onder de Geelse ring. Daarna wordt alles opnieuw aangelegd. De klus moet klaar zijn tegen dinsdagochtend 6u00. Dan gaat de Geelse Ring ter hoogte van Rauwelkoven terug open voor het verkeer. De aannemer was vrijdagochtend begonnen met de werken en ze moeten de klus op 4 dagen en nachten klaren. De tunnel is een onderdeel van de fietsostrade tussen Herentals en Balen. Na het paasweekend volgt nog de afwerking van de tunnel. Later dit jaar staat de aanleg van de fietspaden naar de fietstunnel op de planning.

Ondertussen is de tunnel in positie gebracht, en wordt er opnieuw zand aan de zijkanten gestort. #stadgeel

Geplaatst door Geel FM op Zaterdag 20 april 2019
Gepubliceerd in Geels Nieuws

De koepelvereniging 't Origineel organiseert het jaarlijkse contactmoment " 't Origineel Ontmoet Geel" tussen verenigingen van buitenlanders in Geel met lokale Geelse verenigingen.

't Origineel is de koepelvereniging van alle georganiseerde groepen met en van buitenlanders in Geel, die in de schoot van de stedelijke dienst Gelijke Kansen is opgericht. Sinds enkele jaren zet deze organisatie samenwerkingsprojecten op tussen deze multiculturele groepen en typische Geelse verenigingen zoals Femma of Chiro. Door die ontmoetingsmomenten willen de initiatiefnemers meer toenadering tot elkaar en begrip voor elkaars gewoontes creëren.

Met een wereldfeest op zaterdag 20 april vanaf 14u in zaal Sint-Amands in Geel presenteren 't Origineel en de aangesloten groepen de resultaten van die ongewone samenwerkingen. Tel daarbij een kleine beurs waar de verschillende verenigingen zichzelf voorstellen en een vrolijk feest, gekruid met muziek en dans, en je bekomt een festijn waaruit blijkt dat Geel een stad van wereldburgers is. Liefhebbers van lekker eten kunnen er uiteraard ook genieten van allerlei schotels uit de respectievelijke keukens van de aanwezige culturen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De Geelse Ring is tot dinsdag 6u afgesloten voor het verkeer ter hoogte van Rauwelkoven aan de spoorwegbrug. Een aannemer is vrijdagochtend begonnen met de voorbereiding om de fietstunnel onder de Ring te schuiven. Die maakt deel uit van de fietsostrade tussen Balen en Herentals. Nu moeten fietsers door dezelfde tunnel als de auto's. Om de fietsers veilig de ring te laten kruisen, komt er dus een aparte fietstunnel. Die werd de afgelopen maanden al opgebouwd naast de spoorweg en wordt tijdens het paasweekeinde op zijn plaats geschoven. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws
vrijdag, 19 april 2019 16:17

Trage weg Engels kamp is doorgetrokken

De oude spoorwegverbinding van het Engels Kamp in Geel is omgevormd tot een trage weg. Het fiets- en wandelpad loopt van Nieuwland tot aan de toekomstige fietsostrade Herentals-Balen. Het eerste deel tussen Nieuwland en Buitenblokken is nu opengesteld als trage weg. Het tweede deel start bij bij de oversteekplaats aan Buitenblokken tot aan de toekomstige fietsostrade die een verbinding maakt tussen Balen en Herentals. Maar dit deel blijft nog gesloten tot de fietsostrade klaar is.

In februari 2019 werd gestart met het verder omvormen van de oude spoorwegverbinding van het Engels Kamp tot een fiets- en wandelpad. Dit traject loopt van Nieuwland tot aan de toekomstige fietsostrade Herentals-Balen.  In het speelbos aan het Engels Kamp is een deel van de oude spoorwegverbinding eerder al omgevormd tot fiets- en wandelpad. Net zoals in het speelbos geven strategisch geplaatste horizontale boomstammen in combinatie met voorrangsborden aan wanneer de fietser of wandelaar een oversteekplaats aan de openbare weg nadert. Ook is er ter hoogte van Buitenblokken een rustplek voorzien.

Met deze nieuwe trage weg kan elke fietser of wandelaar zich vanuit het speelbos rustig begeven richting het centrum van Geel. Zodra de fietsostrade gerealiseerd is, kan de fietser ook gemakkelijk richting Herentals of Balen fietsen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Het Sint Dimpnaziekenhuis gebruikt de Veinviewer op de dienst pediatrie en spoed om pijnlijke prikervaringen bij kinderen tot een minimum te beperken. Het apparaat projecteert met een soort infrarood licht de bloedvaten op de huid van het patiëntje. Het voordeel is dat de bloedvaten duidelijk worden gevisualiseerd, ook als ze met het blote oog niet te zien zijn. Hierdoor wordt het aantal, dikwijls pijnlijke, prikpogingen geminimaliseerd. Ouders, verpleegkundigen en kleine patiëntjes gaan opgelucht zijn dat het Geelse ziekenhuis de Veinviewer heeft aangeschaft. Want bloedafname en het plaatsen van infusen bij kinderen is een uitdaging en gaat vaak gepaard met tranen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 5