dinsdag, 28 mei 2019 23:50

Louis Boeckmans is ereburger van Laakdal

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Louis Boeckmans uit Klein-Vorst mag zich sinds dinsdagavond officieel ereburger van Laakdal noemen. Deze onderscheiding valt hem natuurlijk niet toevallig te beurt op de 75ste verjaardag van de bevrijding van Eindhout, Vorst en Veerle. Louis is één van de laatste getuigen van de gruwel van WOII. Als 19-jarige sloot hij zich aan bij het verzet in Tessenderlo. Maar nadat hij werd verraden, werd hij gevangengenomen en overgebracht naar Breendonk waar hij zwaar werd gefolterd. Vandaar werd hij via Buchenwald overgebracht naar Dora-Blankenburg in Duitsland. Louis overleefde de onmenselijke omstandigheden die hij trotseerde in de concentratiekampen. Jarenlang geeft Louis lezingen alsook spreekbeurten in verschillende scholen. Daarnaast was hij ook gids in Breendonk waar hij de bezoekers info uit eerste hand kon geven. Onlangs schreef hij samen met historicus Pieter Serrien het boek ‘de laatste getuige’.

Dit jaar mag Louis 96 kaarsjes uitblazen. Maar deze hoge leeftijd houdt hem niet weg van de jaarlijkse 11 novemberherdenking en de herdenking van de mars van de Carabiniers in mei. “Louis is een trouw deelnemer aan de vergadering van onze gemeentelijke 11 novemberwerking”, weet schepen Frank Sels die aan de wieg stond van deze werkgroep. “De gedachte ‘nooit meer oorlog’ dragen wij in onze gemeente hoog in het vaandel. Omdat Louis hier ook veel belang aan hecht en deze boodschap overbrengt naar de kinderen, jongeren, bevolking,… is het niet meer dan normaal dat hij ereburger van Laakdal wordt!”

Ook schepen van Cultuur en tevens lid van de 11 novemberwerking Gerda Broeckx treedt hem bij: “Louis heeft zowel in het verleden als in het heden er voor gezorgd dat onze gemeente op een positieve manier onder de aandacht kwam en nog steeds komt! Deze bijzondere verdienste verdient dan ook deze mooie titel.”

Lees 75 keer