GeelKasterleeLaakdal

Avondklok tijdens hittegolf afgevoerd, horeca sluit wel nog om 23u

Tijdens de hittegolf wordt de avondklok in gans de provincie Antwerpen niet gehandhaafd. Dat zei provinciegouverneur Cathy Berx tijdens een digitaal persmoment. Het Agentschap Zorg en Gezondheid startte vijf dagen geleden de waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan. Eén van de aanbevelingen uit dit plan luidt om uw verplaatsingen tijdens de warmste momenten van de dag te beperken. Met andere woorden er wordt aangeraden om verkoeling te zoeken in de vroege en late uren.

Daartegenover staat wel dat er streng wordt opgetreden tegen overtredingen op het samenscholingsverbod. “Met meer dan 10 personen samenkomen in de openbare ruimte is vanuit virologisch oogpunt vandaag totaal niet te verantwoorden”, aldus de Antwerpse gouverneur. Als het niet handhaven van de avondklok niet tot risicovol of onveilig gedrag leidt, wil Berx die “grondig herevalueren”. Het sluitingsuur voor de horecasector blijft wel gehandhaafd in de provincie Antwerpen. Alle zaken moeten om 23u00 dicht. Ook de mondmaskerplicht blijft behouden.

Ook nog een sprankje hoop voor de cultuur- en evenementesector. Een inhoudelijke aanpassing van de verordening van de gouverneur voor alle professioeel georganiseerde activiteiten, waarvoor de betrokken sectoren in overleg met de federale en Vlaamse overheidsinstanties een protocol uitwerkten, is in voorbereiding. De professioneel georganiseerde cultuursector stond én staat klaar om hun werk in de meest veilige omstandigheden met het publiek te delen. Bijkomend kan tot hiertoe geen enkele cluster van besmettingen gelinkt worden aan kunst en cultuur.