Geel

Coronabesmettingen in Geel sterk gedaald

58 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld in Geel in de week van 6 tot en met 12 november. De week ervoor waren dat er nog 139. Met andere woorden een sterke daling. Lokaal brononderzoek toont aan dat de besmettingen van afgelopen week vooral ontstonden op het werk, bij contact met vrienden of familie. Met 40 682 inwoners betekent dat dat Geel 144 (vorige week: 341,4) nieuwe besmettingen per 100 000 inwoners telt. Dit ligt dus nog steeds boven de alarmdrempel van 20.

De strengere maatregelen en de lockdown, die sinds begin november gelden, konden het aantal besmettingen al stevig inperken. De coronacijfers gaan de gunstige kant uit, maar voorzichtig zijn is en blijft de boodschap. Blijf zeker de coronamaatregelen strikt opvolgen en zorg goed voor jezelf en je naasten.

Op maandag 16 november hervatten de lessen op school. De leerlingen van het basisonderwijs krijgen 100 % contactonderwijs. Ook de leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs kunnen voltijds terug naar school. Scholen van het secundair onderwijs moeten vanaf 16 november voor de 2de en 3de graad overschakelen naar een systeem met maximaal 50 % contactonderwijs. Elke school vult zelf in hoe ze afstandsonderwijs organiseren. Voor 1 december wordt geëvalueerd of scholen terug kunnen overschakelen naar 100 % contactonderwijs.

De afgelopen week stelde Ziekenhuis Geel minder opnames vast dan de week ervoor. 60% van de bedden op intensieve zorgen, zijn ingenomen door COVID-patiënten. De situatie op deze afdeling is stabiel. Net zoals vorige week, zijn er nog altijd twee COVID-afdelingen. Op één COVID-afdeling is het heel rustig. Het ziekenhuis volgt de situatie goed op en heeft alles onder controle. De moraal bij de medewerkers van Ziekenhuis Geel is goed, maar de hoge werkdruk blijft. De lockdown zorgde voor veel ademruimte bij het zorgpersoneel.

De extra maatregelen voor -12-jarigen die Geel nam met zes andere Kempense gemeenten, werpen ook hun vruchten af. Op de afdeling pediatrie is het heel rustig. Dit is ook voor een groot deel te wijten aan de sluiting van de scholen tijdens de verlengde herfstvakantie. Geel besliste samen met Meerhout, Laakdal, Mol, Balen, Dessel en Retie om de extra maatregelen stapsgewijs af te bouwen.