Geel

Stad steekt tandje bij in strijd fietsdiefstallen

Tot nu toe kan maar vijf procent van de gestolen fietsen aan zijn eigenaar terugbezorgd worden. Daarom sluit Geel zich aan bij www.gevondenfietsen.be. Al 2.652 fietsen die werden teruggevonden in de provincies Antwerpen en Limburg prijken op de provinciale website met een foto en hun belangrijkste kenmerken. Na enkele klikken ziet u meteen of uw fiets erbij is. Wie geen toegang heeft tot internet kan terecht bij de onthaalbalie van het stadhuis. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw fiets aan u kan worden terugbezorgd, is een fietslabel met uw rijksregisternummer aanvragen. Dat kan op het politiebureau. Toch blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen. Geel doet er dan ook veel aan om het aantal fietsdiefstallen in te dijken. “Gemeenschapswachten sensibiliseren dagelijks op markten en aan het zwembad om fietsen te labelen met kaartjes”, zegt preventieschepen Christel Jackers (CD&V). “We hielden onlangs nog een grootse labelactie op negen Geelse locaties. Daar werden meer dan zeshonderd fietsen gelabeld. Op elke locatie gaven we ook een degelijk fietsslot weg.” “Bij grote evenementen als de Schakel zorgen we voor een bewaakte fietsenstalling. Nieuw geplaatste fietsenstallingen zijn ook beter uitgerust om diefstal tegen te gaan. Op de plannen van de heraanleg van de Markt zijn meerdere kleine fietsenstallingen ingepland. We denken ook over een bewaakte fietsenstalling op de Werft en dringen bij de NMBS aan op een fietspunt aan het station.”