Geel

Cantate over Larum is muzikaal erfgoed

Harmonie Koninklijke Katholieke Jonge Wacht uit Larum bestaat 100 jaar en diepte hiervoor een unieke partituur op dat speciaal voor hen werd geschreven. Dirigent Jack Ooms bewerkte de cantate van Raf Belmans, die gaat over de geboortedorp van hem nl. Larum. Het muziekstuk werd neergepend in 1984 en illustreert het leven in Larum in de jaren 50 en 60. Jack Ooms kreeg drie jaar geleden voor de eerste maal de originele partijen van de cantate overhandigd. Hij beschikte over handgeschreven teksten van de koorliederen met daarbij een bijna onleesbare partituur voor harmonieorkest. Niet verwonderlijk dat zijn voorgangers-dirigenten of andere musici niet de moed hadden om deze partituur maat per maat, noot per noot, woord voor woord te ontcijferen en herbewerken voor een modern harmonieorkest. Na een intense speurtocht naar de bedoelingen van Raf Belmans, leerde de dirigent een mens kennen met zeer vele emoties. De cantate haalt heel wat Larumse dorpsverhalen muzikaal terug naar boven. De originele partituur van deze typische Kempische cantate en een video opname van de opvoering worden geschonken aan het stadsarchief van Geel. De cantate wordt op zondag 13 november 2011 om 15 uur in première uitgevoerd in de Sint-Dimpnakerk in Geel door de Koninklijke Harmonie Katholieke Jonge Wacht en het mannenkoor Conamus o.l.v. Jack Ooms. Kaarten kosten 5 euro en zijn in voorverkoop te krijgen via CC De Werft