LaakdalMeerhout

Vuurwerk mag, onder voorwaarden

Als je met oudjaar vuurwerk wil afschieten, kijk je eerst na of het toegelaten is. Vuurwerk is geen speelgoed en kan bij foutief gebruik gevaar met zich meebrengen.


In Geel is het opslaan van ontploffend vuurwerk alleen toegelaten na akkoord van de burgemeester. De toelating kan je eenvoudig aanvragen door het formuler te downloaden via http://www.geel.be/file_uploads/24336.doc . Het formulier moet ingevuld en teruggestuurd worden naar het kabinet van de burgemeester of je kan het mailen naar frans.peeters@geel.be. De toelating geldt voor ontploffend vuurwerk met een totaal maximum van erin vervatte pyrotechnische sas van 1 kilogram. In Geel mag je geen vuurwerk afsteken op openbare plaatsen. Bovendien moet je 18 jaar of ouder zijn om deze aanvraag te doen. De toelating wordt alleen gegeven in de eindejaarsperiode en je moet een risico-analyse opmaken conform de voorwaarden van de brandweer van Geel


In Laakdal heb je de goedkeuring nodig van de burgemeester. Toelatingen voor het afsteken van vuurwerk worden alleen gegeven als dit gebeurt onder de begeleiding van een erkend vuurwerkafsteker.


In Meerhout heb je de goedkeuring nodig van de burgemeester, na positief advies van de brandweer. Indien je een vuurwerk wilt inrichten, dan moet je dus een schriftelijke aanvraag richten aan het gemeentebestuur. Bovendien moet diegene die het vuurwerk zal afsteken, een risico-analyse opmaken conform de voorwaarden opgelegd door de brandweer van Geel.


De gevolgen van een ongeval met vuurwerk zijn vaak niet te onderschatten. De vingers (32%), handen (25%), ogen (15%) en het hoofd zijn de lichaamsdelen die het vaakst getroffen worden. Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Pas ook op voor oorschade. De populaire strijker haalt 160 decibel of meer. Dit zo maar eventjes 20 decibel boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibel, discotheken zijn goed voor 110 decibel.


Honden houden niet van vuurwerk. Ze zijn bang en breken dan vaak uit. De politie raadt aan om je viervoeter dus extra in de gaten te houden tijdens oudjaar.