Geel

N-VA : Geel heeft hoogste schuld per inwoner

N-VA Geel vindt dat ‘de schuld per inwoner’ wel degelijk een lokaal verkiezingsthema is. De schuld per inwoner in Geel bedraagt €2541, de hoogste schuldgraad van het arrondissement. Dat blijkt uit officiële cijfers die de krant De Tijd afgelopen zaterdag in een uitgebreide bijlage publiceerde over de prestaties van zowat alle gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Deze cijfers zijn van eind 2009. Als de schuld toen al zo hoog was, dan maakt N-VA Geel zich serieuze zorgen over de huidige situatie.


Want recent zijn nog grote infrastructuurwerken uitgevoerd, die waarschijnlijk niet eens in de door De Tijd vermelde schuld per inwoner zijn inbegrepen. Voorts stelt N-VA Geel vast dat in Geel de schuld zeer hoog ligt in verhouding tot de investeringen. De tweede slechtst presterende gemeente in het arrondissement, nl. Turnhout, heeft een schuld die 30% lager ligt dan die van Geel. Uiteindelijk zijn het de Gelenaars die de schulden moeten aflossen. De N-VA heeft dus vragen over ‘het goed bestuur’, als dat bestuur in overdreven mate met schulden werd gefinancierd.


Blijkbaar ergert CD&V Geel zich aan het feit dat er bij deze verkiezingen te weinig aandacht wordt besteed aan het lokale niveau en teveel aan het beleid van de regering Di Rupo. N-VA Geel begrijpt deze frustatie volkomen en vindt ook dat CD&V moet beoordeeld worden op haar gemeentelijk beleid, na zovele jaren van absolute meerderheid.