Meerhout

Man die schoonbroer doodde riskeert 4 jaar voorwaardelijk

Een man van 73 uit Meerhout verscheen woensdag voor de correctionele rechtbank van Turnhout. De man sloeg zijn schoonbroer dood met een ijzeren staaf. Volgens het openbaar ministerie had de man niet de intentie om zijn schoonbroer te doden. Daarom vordert het parket een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar. Bijna 40 jaar woonde de man naast zijn zus en zijn schoonbroer.


Maar 5 jaar geleden ontstond een familieruzie die 3 jaar aansleepte en op 18 mei 2011 escaleerde. De man kreeg het aan de stok met zijn zus en haar echtgenoot omdat hij twee pompoenen op het stuk grond van zijn buren plantte. Zijn zus en haar man reageerden heftig en stapten naar de man toe, waarop hij zijn schoonbroer met een ijzeren staaf te lijf ging. Hij sloeg verschillende keren op zijn schoonbroer en stootte hem met het voorwerp tegen de borst. Enkele minuten later zakte de echtgenoot van de zus in elkaar. De gerechtsdokter verklaarde na het onderzoek dat het slachtoffer overleden was aan een hevige klap op de borst. De man had naar eigen zeggen nooit de intentie gehad om zijn schoonbroer te doden.


De raadkamer geloofde hem en de zaak werd niet naar assisen verwezen maar wel naar de correctionele rechtbank op grond van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Volgens de advocaat van de man gaat het om zelfverdediging en is het onvoldoende bewezen dat de slagen en verwondingen die hij toebracht de doodsoorzaak waren. De echtgenoot van de zus was een hartpatiënt en extra gevoelig voor slagen op de borstkast. Het openbaar ministerie zegt dat de intentie tot doden onvoldoende is bewezen, maar de man handelde wel met voorbedachten rade. Want op het moment dat hij zijn schoonbroer zag naderen, nam hij de ijzeren staaf uit de grond. Daarom dat men pleit voor een voorwaardelijke straf van 4 jaar en hij mag niet meer in een straal van 2km rond de woning van zijn zus komen. Vonnis volgt op 22 mei.