LaakdalMeerhout

Extra controle op dragen van gordel in auto

De lokale politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout houdt de volgende twee weken extra toezicht op het dragen van de gordel en het correct gebruik van kinderzitjes. De belangrijkste rol van de gordel bestaat erin om te beletten dat de inzittenden van een voertuig bij een ongeval tegen de binnenkant van het voertuig of tegen elkaar aan gesmakt worden, maar ook om te voorkomen dat ze uit het voertuig zouden worden geslingerd. Nochtans is het dragen van de gordel in België nog altijd geen reflex. Wat veel chauffeurs niet weten is dat er zonder gordel al vanaf 20 km/u gevaar bestaat te sterven bij een verkeersongeval.


Uit de cijfers blijkt dat deze campagne nodig is. In ons land draagt 86 procent de gordel als bestuurder of passagier voorin. Achterin is dit cijfer een stuk lager. Onze buurlanden doen het beter. Daar draagt 95 procent van de chauffeurs en passagiers de gordel. Uit de landenvergelijking komt duidelijk naar voren dat het probleem met het dragen van de veiligheidsgordel specifiek is voor België. Wie geen gordel draagt heeft echter vijf keer meer kans om te sterven in een verkeersongeval. De boetes zijn recent verhoogd. Het kan je 110 euro kosten als je jouw gordel niet of niet correct draagt. Het bedrag kan oplopen tot 165 euro als het gaat om verplichte gordeldracht en gebruik van kinderzitjes bij kinderen.