Mol

Negatief advies windmolens Zuiderring

De gemeente Mol geeft een negatief advies voor de bouw van drie windturbines langs de Zuiderring vlakbij de dorpskern van Ezaart. Maar liefst 1.256 afzonderlijke bezwaarschriften werden ingediend. Maar het is de Vlaamse overheid die beslist. Electrabel heeft plannen om langs de Zuiderring drie windturbines te bouwen van elk 3000 kW en 150 meter hoog. De gemeente motiveert haar besluit dat de turbines te dicht bij de woonkernen van Ezaart, Volmolen en Heidehuizen. Ook horen de windmolens niet thuis in de vallei van de Molse Nete.


Het gemeentelijk kaderplan geeft aan dat er een minimumafstand van 350 meter ten opzichte van de dichtstbijzijnde woning moet zijn. Het project respecteert deze minimumafstand niet. Voor één windturbine bedraagt de afstand slechts 270 meter.


Het gemeentebestuur van Mol hoopt dat de Vlaamse overheid haar volgt in haar advies en is zelf voorstander van windmolens in Postel. Vooral de zone boven de E34 heeft volgens het gemeentebestuur een groot potentieel. Zo staan er ten noorden van deze autosnelweg enkele kilometers verderop richting Arendonk en Retie al windmolens. Maar de bestaande Europese natuurwetgeving verhindert de bouw van windmolens in Postel. Het gemeentebestuur van Mol zegt dat ze niet de bevoegdheid heeft om hiervan af te wijken.