Mol

Schapen houden kanaalplas netjes

Een kudde schapen zorgt dezer dagen voor spektakel langs de oever van de kanaalplas tegenover het Zilvermeer. De vzw Kemp zet tot 5 augustus in opdracht van het gemeentebestuur van Mol een kudde schapen van liefst driehonderd dieren in. De kudde wordt meerdere keren per jaar aan het werk gezet.


Het is de bedoeling dat de schapen de oevers afgrazen. Op die manier wordt verhinderd dat prachtige vergezichten vanaf het toeristisch fietspad over het water verdwijnen achter het opschietende groen. Bovendien zorgt het grazen ook voor meer biodiversiteit. Schapen eten het gras op waardoor kruiden en andere planten kunnen groeien. Zo krijgt het typische Kempense heidelandschap opnieuw alle kansen om zich te ontwikkelen.


De kudde schapen wordt begeleid door een herder van de vzw Kemp. De schapen van deze natuurvereniging zijn al actief in heel de Kempen. De kuddes worden ook ingezet bij Sibelco in Dessel, op Maatheide in Lommel, in het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout en aan de kolonie in Merksplas.