Mol

Zwemverbod vijver Zilverstrand

De Vlaamse Milieumaatschappij stelde een verdachte drijflaag vast bij een visuele controle van het zwemwater op het Oostappen Vakantiepark Zilverstrand in Mol. Mogelijk gaat het om blauwalg. De controleurs namen een waterstaal en bekijken of het water ook effectief besmet is. De gemeente Mol vaardigt ondertussen een zwemverbod af in de vijver van het Zilverstrand.


Blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken.


Zwemmers die vrijdag in aanraking kwamen met het water, spoelen zich best goed af om huidirritaties te voorkomen. Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na inslikken van het water. De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij ernstige klachten raadpleeg je best je huisarts.