Meerhout

Kleine gemeenten moeten fusioneren

Olen, Meerhout, Retie en Dessel zouden beter fusioneren met een andere gemeente. Dat zegt het agentschap voor Binnenlands bestuur van de Vlaamse overheid. Als dat niet gebeurt, dan stellen ze straks niets meer voor. De gemeente met minder dan 15.000 inwoners moeten er dringend over nadenken over mogelijke fusies. Dat staat in een nota van Guido Decoster administrateur generaal van het agentschap binnenlands bestuur. De vereniging voor Vlaamse steden en gemeenten reageert furieus. Zij zijn van mening dat Vlaanderen het belang van de kleine gemeenten onderschat. Decoster zegt verder nog dat die gemeenten misschien wel klein en herkenbaar zijn, maar hun slagkracht verdwijnt zienderogen. Want nu al wordt uit pure noodzaak meer en meer beslist boven het gemeenteniveau. Overal worden samenwerkingsverbanden en intercommunales opgericht. Die worden in tegenstelling door de gemeenteraden niet gecontroleerd en zijn niet verkozen. Het is daar waar de echte beslissingen worden genomen. En volgens de administrateur generaal van het agentschap binnenlands bestuur is dat niet de weg die men op wilt.