Geel

Toekomst sociaal fonds Reggae Geel wordt bedreigd

Het schepencollege van Geel besliste dat de organisatie voor Reggae Geel dit jaar moet betalen voor de diensten van de brandweer. Het gaat om een bedrag tussen 15.000 à 20.000 euro. Een gevaarlijk precedent volgens Kris Eelen van de raad van bestuur van de vzw. De organisatoren vrezen ook dat andere diensten in de toekomst moeten betaald worden zoals bv. de diensten van de politie. Zo wordt het wellicht onmogelijk om nog een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijk festival te houden. Volgens burgemeester Vera Celis is de kritiek niet helemaal terecht. De stad doet heel veel inspanningen om reggae Geel te ondersteunen zoals het inzetten van brandweer, politie tot technische diensten. Dat kost allemaal geld. Dat er nu betaalt moet worden voor de kosten van de brandweer is maar een fractie van het geheel.

 

Reggae Geel benadrukt dat het altijd de primaire doelstelling van het festival is om met lokale verenigingen en regionale vrijwilligersorganisaties te werken en op deze manier het verenigingsleven te ondersteunen. Zo creëerde het jaarlijks wederkerend reggaefeest een draagvlak voor het festival in de maatschappij en wil de raad van bestuur van de vzw onderstrepen dat ze absoluut geen commerciële organisatie zijn. Het is organisatorisch niets eenvoudiger dan professionele organisaties in te huren en de kosten door te rekenen aan de festivalbezoeker.

De organisatoren vrezen dan ook dat het sociaal fonds, dat vorig jaar werd opgericht, een kort leven zal beschoren zijn. Dit jaar koos Reggae Geel 10 projecten uit een 35 tal om financieel te ondersteunen. Deze projecten kunnen rekenen op een steun van tussen de 1.000 euro en 2.500 euro.