LaakdalMeerhout

95 hectaren natuurgebied Laakvalleien erkend

Zo’n 95 hectaren natuur in het gebied van de Laakvalleien zijn erkend door minister van natuur Joke Schauvliege. Het gaat om aaneengesloten stukken in Laakdal, Meerhout, Herselt en Tessenderlo en dit langs de Grote Nete en de Kleine Laak en langs enkele zijrivieren van de Grote Nete. Nu is er in totaal zo’n 190 hectare aaneengesloten natuurgebied erkend. Door de erkenning kunnen er nu ook subsidies worden uitgekeerd voor geplande werken aan het herstel van de plaatselijke rietvelden en het moerasgebied in de regio. Bedoeling is dat de werken deel uitmaken van het zogenaamde SIGMA-plan waarbij wateroverlast voor buurtbewoners kan worden aangepakt en waarbij de natuur nieuwe kansen krijgt om te herstellen, een goede zaak voor heel wat watervogels. Zo moet de zeldzame Roerdomp er op termijn opnieuw een goede broedplek kunnen vinden. Het natuurgebied is toegankelijk voor wandelaars en wordt beheerd door vrijwilligers van beheerteam Laakdaal, van Natuurafdeling Grote Nete.