GeelLaakdalMeerhout

Daling van criminaliteitscijfers in politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Vorig jaar lag de  geregistreerde criminaliteit in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout bijna 30% lager dan 14 jaar geleden, 22% lager dan 5 jaar geleden en 5% lager dan twee jaar geleden. Vorig jaar werden in de zone 2987 feiten geregistreerd. In meer dan de helft van deze feiten ging het over een diefstal.  

Fietsdiefstallen is een fenomeen dat aandacht vraagt. De lokale politie zet daarom extra in op fietsdiefstalpreventie. Het aantal inbraken in bedrijven, handelszaken en openbare gebouwen halveerde vorig jaar ten opzichte van twee jaar geleden. Maar er was wel de afgelopen twee jaar een sterke toename van het aantal woninginbraken. Vooral de gemeenten langs autosnelwegen kregen te kampen met een sterke stijging van de woninginbraken, wat typerend is voor georganiseerde rondtrekkende dievenbendes.  349 woninginbraken werden gepleegd tussen oktober vorig jaar en maart van dit jaar. Uit recente cijfers blijkt wel dat het totaal aantal inbraken in de eerste helft van dit jaar licht gedaald is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de lichte daling blijft de politiezone waakzaam en zet ze veel in op preventie en samenwerking met de burgers. Zo worden er in het najaar ANPR-camera’s (camera’s met automatische nummerplaatherkenning) geïnstalleerd op de invalswegen in de buurt van de op- en afritten in Geel-Oost en –West.

Zeven vrijwilligers werden door de zone opgeleid en aangesteld om de diefstalpreventieadviseur te helpen bij het geven van gratis diefstalpreventieadviezen bij inwoners thuis. Nieuw in de zone is ook dat je als burger gratis een Poly-safe-avond kan organiseren bij je thuis. Je nodigt buren en/of kennissen uit. In de woonkamer krijgen de genodigden allerhande tips en raad van de diefstalpreventieadviseur om woninginbraken te voorkomen.