MeerhoutMolOlen

Prinskensmolen stopt voor lange tijd met malen

De onderhoudswerken aan de Prinskensmolen worden voorlopig gestaakt tot er meer duidelijkheid is over de nabije toekomst van de molen. Tijdens een grondig overleg met alle betrokken partners besliste men om de molen niet meer te laten draaien of voor het publiek open te stellen. De originele houten balken en verbindingen van de Prinskensmolen worden jaar naar jaar meer en meer aangetast door houtworm. Ondanks de regelmatige behandeling hiertegen.

Een doorlichting van de molen bracht aan het licht dat de toestand van bepaalde cruciale balken en verbindingen veel slechter is dan vermoed werd. De vaststellingen gebeurden aan de hand van verschillende proefboringen. Dit jaar ontving Meerhout een onderhoudspremie van het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de vervanging van het houten hekwerk en de zeilen van de wieken. Deze werken startten aan het begin van de zomervakantie.

Volgend jaar wordt opnieuw een onderhoudspremie aangevraagd om de molen van zijn voet te luchten, volledig in te pakken en te vergassen om de houtaantasting volledig te stoppen. Zo wordt de molen gestabiliseerd. Tegelijkertijd wordt een beheersplan op lange termijn opgestart. Dit plan is noodzakelijk om in de toekomst aanspraak te kunnen maken op de noodzakelijke subsidies om de molen terug maalvaardig te krijgen. De wachttijd op deze middelen lopen vandaag op tot zes jaar. De Prinskensmolen was sinds 1982 opnieuw maalvaardig na een grote restauratie.