LaakdalMeerhout

Grootschalige preventieve actie tegen woninginbraken

4000 voertuigen werden gecontroleerd tijdens een preventieve actie tegen woninginbraken in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Er werden geen verdachte zaken vastgesteld. De voertuigen werden uit het verkeer gehaald en gecontroleerd. Ook de papieren en de koffer werden nagekeken. 350 personen werden nagetrokken in de databanken. De actie liep van 14u tot 22u. Tijdens de actie werden vijf gebieden in de zone één na één hermetisch afgesloten. Op drukken plaatsen werd al het uitgaand verkeer grondig gecontroleerd. Op minder drukke plaatsen werd zowel het uitgaand als binnenkomend verkeer gecontroleerd. Ook werden telkens de Buurtinformatienetwerken (BIN’s) ingeschakeld en werd aan hun leden gevraagd om mee uit te kijken naar verdachte situaties en personen.De vijf zones werden afgebakend op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken.

Tijdens deze actie werden ook cadeaubonnen voor diefstalpreventief advies uitgedeeld aan alle inwoners van de politiezone. Met deze bon kunnen zij gratis hun woning laten screenen en advies ontvangen om hun huis beter te beveiligen tegen inbrekers. In totaal werden er een 800-tal uitgedeeld.

Vorig jaar werden 191 inbraken vastgesteld in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Daarnaast stelde de lokale politie ook 90 inbraakpogingen vast. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een daling van dertien procent ten opzichte van 2014. In 93 procent van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf. Hier raakten in twee op de drie gevallen de inbrekers binnen. De meeste inbraken gebeurden in de donkere maanden, nl. januari tot en met maart en oktober tot en met december, en vonden overdag plaats. De inbrekers hadden het vooral gemunt op juwelen, geld en computers. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achterkant van de woning een raam of deur opengebroken.