Geel

Jef Neve wordt ereburger van Geel

Gelenaar Jef Neve wordt de derde ereburger van onze stad. Jef groeide op in Geel, waar hij zijn jeugdjaren doorbracht in een warm nest, waar hij vandaag nog altijd graag terugkomt. Zijn beide ouders bouwden hun carrière uit in het MPI van Oosterlo, zowel zijn vader Rudi als zijn moeder Hermine waren er ergotherapeut. In het gezin Neve werd ‘het Geelse gedachtegoed’ en in het bijzonder ‘de zorg voor speciale doelgroepen’ hoog in het vaandel gedragen. Jef kreeg dit gedachtegoed met de paplepel ingegoten. Kansengroepen liggen hem ook nauw aan het hart. Tussen 2007 en 2012 gaf Jef vijf benefietconcerten in cultuurcentrum de Werft ten voordele het MPI Oosterlo. Deze concerten kenden een enorm succes en waren telkens uitverkocht. Met de opbrengst van deze concerten werden onder andere verschillende binnen- en buitenspeeltuinen voor de leerlingen van het MPI gefinancierd.  Jef wordt zowel in binnen- als buitenland regelmatig gevraagd om als cultureel ambassadeur op te treden. Hierbij blijft hij altijd trouw aan zijn Geelse Roots.

Al vanaf prille leeftijd bleek dat Jef een bijzonder getalenteerd kind was. Hij ademde als het ware muziek. Zijn eerste eigen compositie schreef hij al op achtjarige leeftijd. Jef zette zijn eerste muzikale stappen aan de Geelse Muziekacademie met leraar Hugo Lefèvre. Tijdens zijn vrije tijd speelde hij bij de Harmonie van Oosterlo o.l.v. François Hannes. In 2000 studeerde hij als Meester in de Muziek/Jazz en Meester in de Muziek/Klassiek met grote onderscheiding af aan het Leuvense Lemmensinstituut. Het jaar daarop haalde hij het diploma Specialisatie in Kamermuziek met grootste onderscheiding. Voor de recente pianodagen van de Geelse Academie maakte hij graag tijd vrij, waarmee Jef zijn Geelse roots nog eens extra in de verf zette. Voor een zaal met Geelse studenten eerde hij de Geelse Academie en benadrukte hij de niet te onderschatten rol van deze Academie in zijn opleiding en spel.

Naast zijn opleiding begon Jef al vroeg als actief muzikant in plaatselijke bandjes. In zijn tienerjaren speelde hij bij MR. ZEBEDEE, een populaire funkband waardoor hij in contact kwam met de jazz- en bluesmuziek. Ook als freelance pianist maakte hij deel uit van verscheidene muziekgroepen. De componist speelde tevens bij het Pascal Schumacher Quartet waarmee hij twee albums maakte en op tournee ging in Australië en Zuid-Afrika. Het Jef Neve Trio met Jef Neve (piano), Piet Verbist (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) bracht drie cd’s met Jazz-composities van Neve uit. In al zijn composities klinken echo’s door van Brad Mehldau en Keith Jarrett. In 2005 speelde het trio in het Bimhuis te Amsterdam, het meest toonaangevende jazzpodium van Nederland. In oktober 2007 stond de (film)muziek van Jef Neve centraal op de World Soundtrack Awards te Gent, uitgevoerd door het Brussels Philharmonic onder de leiding van Dirk Brossé. Begin 2009 toert hij met het acteursechtpaar Antje De Boeck en Rony Verbiest voor Tom Waits until Spring. Begin april 2009 nam Jef Neve in de Ancienne Belgique een live-cd op met Groove Thing. In april 2009 presenteerde hij in opdracht van De Bijloke zijn eerste pianoconcerto. Het Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik zette het werk op de concertagenda in Gent en Brussel. De pianopartijen voor de soundtrack van The Artist, door Jef vertolkt, werden bekroond met een Oscar. Na Armand Preud’homme en Jan Hoet is Jef Neve de derde ereburger van onze stad.