GeelLaakdal

Geel schrapt voorrang van rechts in aantal straten

Op aangeven van de politie schrapt Geel de voorrang van rechts in een reeks straten, waar die regel nu nog van toepassing is. Volgens de stad en politiezone moet dat de veiligheid van de weggebruikers verbeteren. "De redenering is dat de bestuurder op deze wegen de indruk heeft dat hij op een voorrangsweg zit, wat gevaarlijke situaties oplevert aan kruispunten waar hij in feite voorrang van rechts moet verlenen. Om de situatie veiliger te maken, passen we de voorrangsregeling aan", legt schepen van Mobiliteit Pieter Verhesen (N-VA) uit.

 

Het gaat om de volgende straten:

het deel van Rauwelkoven buiten de bebouwde kom (tussen de twee spoorovergangen)

Larumsebrugweg

Herentalsedijk

Doornboomstraat

Kievermont

Velveken

Poiel

Eindhoutseweg (vanaf de brug over de Grote Nete tot de grens met Laakdal)

Groenstraat

Nieuwland (in de omgevinng van het fietsweggetje Speelbos)

Dr. Peetersstraat.

 

Volgens oppositiepartijen Groen en sp.a is dit een verkeerde beslissing, zo bleek tijdens de gemeenteraad. "In plaats van de voorrang van rechts door controles af te dwingen, worden de mensen die die regel nu aan hun laars lappen eigenlijk beloond voor hun gedrag. Dit komt de veiligheid van de zwakke weggebruikers zeker niet ten goede."

Stad en politie wijzen op het voorbeeld van de Roerdompstraat in Geel-Ten Aard, waar het wegnemen van de voorrang van rechts enkele jaren geleden voor merkbaar minder ongevallen zorgt.