GeelOlen

Astor start werken aan woonzorgcentrum

De vzw Astor start in mei met het bouwen van het zorgcomplex tussen Groenstraat en Technische Schoolstraat. Daarvoor kreeg ze in juni vorig jaar een bouwvergunning voor een honderdzeventigtal wooneenheden. VZW Astor kwam met de buurt nog niet tot een akkoord en tegen de afgeleverde bouwvergunning loopt nog altijd een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Om aan de regelgeving voor een erkenning te voldoen, moet het complex voor een bepaalde datum in gebruik worden genomen. Verder uitstel is niet meer mogelijk, aldus vzw Astor. Waarschijnlijk doet de Raad voor Vergunningsbetwistingen begin volgend jaar een uitspraak.

De verplichte werfweg die de bouwheer naar de site moet aanleggen komt er niet, ondanks dat vzw Astor een extra perceel kocht om de werfontsluiting via Groenhuis te kunnen aanleggen. Er ontbreekt nog één perceel om die route te vervolledigen en dat behoort toe aan één van de twee buurtbewoners die de procedure tegen Astor hebben lopen en die weigert te verkopen, zolang Astor vzw niet aan de wens tegemoetkomt om het complex verder op te schuiven. Het schepencollege gaf groen licht om het werfverkeer via de Klein Veldekensstraat en Technische Schoolstraat te laten gaan, maar aan een reeks bijkomende voorwaarden. Zo mag er geen zwaar werfverkeer rijden op momenten dat de scholen beginnen of dichtgaan. Daarom legt Astor een nieuw fietspad langs het spoor, op de plaats waar de provincie de Fietsostrade plant en er komt ook een omleidingsweg via Lindenhof om het aantal fietsers in de Technische Schoolstraat te beperken.

De grote knelpunten in de ogen van de buurt blijven de toename van het verkeer die het zorgproject met zich meebrengt, naast de hoogte van de zorgtoren. Na gesprekken met de buurt is de hoogte van de toren van de oorspronkelijke 14 naar 11 tot nu 10 verdiepingen gezakt. Ook het aantal zitplaatsen in de brasserie daalt van 250 naar 150.

Dat Astor de Veldekensstraat nu toch als werfweg mag gebruiken, kwam ook zondag in het maandelijkse politieke debat van Geel FM ter sprake. Dirk Kennis van de Brugpartij zegt dat niet alleen de bouwheer rechten heeft, maar ook de tientallen buren. Zij krijgen echt wel het gevoel dat niemand hen ernstig neemt. Ook Tom Vervoort van de partij Beter Geel vindt dat de aanpak in dit dossier beter kan. Vervoort zei dat hoogbouw onvermijdelijk wordt, maar Astor wordt daarvan wel de slechts denkbare ambassadeur. Mocht je het politieke debat gemist hebben, dan kan je ze vanaf nu hier beluisteren.