Geel

St-Dimpna patroonheilige van stad Geel wordt gevierd

Dinsdag 15 mei viert de stad Geel haar patroonheilige St-Dimpna. Volgens de legende was Dimpna de dochter van de koning van Oriël, een regio in Noord-Ierland, die leefde aan het eind van de 7de eeuw. Toen haar moeder stierf, was haar vader ontroostbaar en wilde hij met Dimpna trouwen.

Ze werd zelf zeer christelijk opgevoed, wilde niet ingaan op haar vaders vraag en besloot daarop te vluchten, samen met haar biechtvader Gerebernus die beloofde haar bij te staan. Ze reisden met een boot over de Noordzee en langs de Schelde om in Antwerpen aan wal te gaan, maar trokken verder de bossen in, richting Geel.
De koning stuurde zijn raadslieden achterna, ter hoogte van Zammel kwamen ze Dimpna op het spoor. De koning werd op de hoogte gebracht, reisde naar Geel en vroeg zijn dochter opnieuw ten huwelijk. Toen ze weer weigerde, werd ze onthoofd door haar eigen vader. Ook Gerebernus kwam er niet levend vanaf, ze werden beiden door de inwoners van Geel begraven.

Dimpna werd later aangeroepen ter genezing van ziekten, maar vooral tegen krankzinnigheid. Van heinde en ver kwamen bedevaarders naar Geel, zodat er een ziekenkamer werd gebouwd. Door de grote toeloop ontstond er een wachttijd en zochten de bedevaarders tijdelijk onderdak bij de inwoners van Geel, op die manier is de gezinsverpleging ontstaan.

Elke 5 jaar worden in Geel de Dimpnadagen georganiseerd. Deze bestaan uit een ommegang en een theaterspektakel GheelaMania. De volgende editie vindt plaats in 2020. De Dimpnaommegang is een processie als verering van Dimpna, de patroonheilige van Geel. De stoet ging voor het eerst uit in 1900. Elke 25 jaar zou het tafereel zich herhalen.

In 1975 besliste het toenmalige gemeentebestuur om de optocht elke 5 jaar te laten plaatsvinden. In 2020 trekt de ommegang opnieuw door de Geelse straten.