Geel

Personeel Sanofi heeft werk neergelegd

Bij het farmaceutische bedrijf Sanofi – het vroegere Genzyme – in Geel is momenteel een staking aan de gang. Het personeel heeft maandagochtend het werk neergelegd uit onvrede over de loonsonderhandelingen. Volgens de vakbonden bestaat er bij Sanofi geen loonklassificatie, waardoor daar lange tijd onderhandelingen werden gevoerd tussen vakbonden en directie. Omdat daarover geen consensus bereikt werd, deed de werkgever eind vorige week een eenzijdig voorstel.

Tijdens een stemming op vrijdag is dat voorstel door 82% van het personeel verworpen. De bonden wijzen er op dat het economisch gezien uitstekend gaat met Sanofi, maar dat dit zich niet vertaalt naar de beloning / verloning van de medewerkers. Daarom hebben de vakbonden ACV Bouw – Industrie en Energie en BBTK het personeel opgeroepen om te staken. Die actie is maandagochtend om 5u ingegaan. Voor de poort van het bedrijf staat een stakingspiket. In het bedrijf vindt wel een minimum veiligheidsbezetting plaats. Vanmiddag houden de vakbonden en de directie een nieuw overleg.

De staking komt op een opvallend moment: morgen dinsdag vindt een feestelijke opening van de gloednieuwe productiesite bij Sanofi plaats in het bijzijn van Vlaams minister-president Bourgeois en minister Muyters.