Geel

Open Vld Geel wil meer expertise én meer vrouwen in de Raad van Bestuur van het ziekenhuis

Koen Maes en lijsttrekker Lieselotte Thys van Open VLD Geel lanceren een opmerkelijk voorstel, bij de indiensttreding van de nieuwe algemeen directeur van ziekenhuis Jan Flament. De komst van de nieuwe directeur lijkt hen de uitgelezen kans om een radicale vernieuwing van de Raad van Bestuur van het Sint Dimpna ziekenhuis door te voeren. Daarom roepen ze de directeur op om meer experten én meer vrouwen in de Raad van Bestuur te laten zetelen. “De raad van bestuur van een ziekenhuis is geen plaats voor politiek getouwtrek. Als we een sterke partner willen zijn in het Ziekenhuisnetwerk Kempen dan hebben we daar sterke bestuurders voor nodig die weten waar ze mee bezig zijn en handelen in het belang van het ziekenhuis.”, klinkt het.

De oproep voor meer experten in de Raad van bestuur is vooral een oproep voor meer professionaliteit. Koen Maes wil daarom een einde maken aan de politieke spelletjes en wil de politieke benoemingen tot een minimum herleiden. “De patiënt verdient de beste zorgen, en daarom moeten bestuurders, zeker in het geval van politieke benoemingen, relevante competenties kunnen voorleggen. Dit lijkt me de logica zelve.” stelt Koen Maes. “Aangezien het ziekenhuis nog deels een openbaar karakter heeft en de stad Geel een deel van de schulden van het ziekenhuis draagt is het uiteraard logisch dat ze mee vertegenwoordigd zijn, maar deze vertegenwoordiging moet wel over de juiste competenties beschikken.”

Gelijktijdig met de oproep voor meer expertise en minder politieke invloed oppert Open Vld lijsttrekker Lieselotte Thys ook voor meer vrouwen in de Raad van Bestuur. “Talloze onderzoeken tonen aan dat méér diversiteit en meer specifiek méér vrouwen in raden van bestuur een positieve invloed heeft op de resultaten van organisaties en bedrijven.”, vult Thys aan. “Vrouwen vertegenwoordigen ongeveer 80% van het personeel in de gezondheidszorg. In de huidige raad van bestuur zitten echter maar 3 vrouwen op 12 zitjes. Dit lijkt me geen correcte weergave van de realiteit. We zijn ondertussen 2018, hoog tijd om echt werk te maken van een genderbalans in raden van bestuur. En waarom niet beginnen met het ziekenhuis?”, aldus Thys.