Geel

Studentondernemers krijgen een vaste stek in het centrum van Geel

Op 5 oktober opent Cocoon 2440 de deuren. Het pand in de Stationsstraat 24 in Geel wordt een thuishaven voor jongeren met innovatieve ideeën die willen proeven van ondernemerschap. Ze doen dit onder begeleiding van businesscoaches van de KU Leuven Campus Geel.
Wie komend academiejaar door de Stationsstraat in Geel struint krijgt misschien wel eens een experimenteel hapje aangeboden. De studenten voedingstechnologie van KU Leuven campus Geel krijgen met cocoon2440 een stek in het centrum van de stad. Ze zullen er werken aan hun projecten rond voedsel voor de toekomst en toevallige passanten kunnen daarbij helpen.

Cocoon2440 is een initiatief van KU Leuven Faculteit industriële wetenschappen campus Geel. Samen met stad Geel, jeugdhuis De Vonk en de Thomas More hogeschool begeleidt de universiteit al geruime tijd jongeren met een neus voor ondernemen. Dit binnen het EFRO-project ‘STARTUP 2440’ dat onlangs nog een verlenging kreeg voor 2 jaar. Cocoon2440 biedt de jonge ondernemers en hun projecten niet alleen een dak boven het hoofd. Ze kunnen er ook terecht voor advies, inspiratiesessies en workshops. De jongeren kunnen een beroep doen op enkele KU Leuven-businesscoaches. Zij delen graag hun expertise, die ze opgebouwd hebben in het bedrijfsleven, met de jonge creatievelingen.

Studenten van het postgraduaat innoverend ondernemen kunnen in cocoon2440 terecht om hun projecten vorm te geven. Zo zullen studenten er vier jaar lang aan een mini-satelliet werken die aan het einde van de rit ook effectief zal gelanceerd worden. Dit project ligt in de lijn van het onderzoek van professor Paul Leroux naar de invloed van ruimtestraling op microchips.

Een ander project gaat aan de slag met slimme technologie die luchtkwaliteit of geluid registreert. Met deze ingrediënten ontwikkelen de studenten een sensor die een signaal geeft van zodra er bijvoorbeeld te weinig zuurstof is in een klaslokaal. Of sensoren in een fabriekshal pikken de voor ons onhoorbare geluiden op die aangeven dat een bepaald onderdeel van een machine aan vervanging toe is. Zo kan het vervangen worden nog voor er verdere schade wordt aangericht. De studenten ontwikkelen niet alleen de sensoren, maar werken vooral aan het zelflerende algoritme dat achter de schermen al het werk doet.

“Cocoon2440 wordt beheerd door de KU Leuven Campus Geel, maar ook wie niet aan de universiteit verbonden is, is welkom,” zegt Rita Thijs coördinator cocoon2440. “Denk maar aan middelbare scholieren die met een mini-onderneming voor het eerst willen proeven van het ondernemerschap. Ook Thomas More-studenten of creatieve mensen met ondernemingszin zijn van harte welkom. We willen iedereen, jong en oud, bereiken die een innovatief technologisch idee wil concretiseren en mogelijk op de markt brengen.”
Van dinsdag tot en met donderdag zal er de hele dag een businesscoach aanwezig zijn die jongeren meteen kan verder helpen met hun idee. Wie op maandag of vrijdag advies wil, maakt daarvoor een afspraak. Alle informatie over cocoon2440 is hier te vinden.