KasterleeLaakdalMeerhout

Wat gebeurt er na de stembusgang in de buurgemeenten?

In Laakdal blijft CD&V van huidig burgemeester Tine Gielis de grootste partij met 29,5% en acht zetels. ProLaakdal haalt met 22,8% zes zetels binnen. Beide partijen vormen ook de komende zes jaar een coalitie.

In Mol levert CD&V de burgemeester met Wim Caeyers. Ze behalen 26,1% van de stemmen. De tweede grootste partij in Mol wordt N-VA met 25,9%. Sp.a tuimelt terug naar 13,3%. Dat is 2% minder dan in 2012 en Open VLD strandt bijna op 10%. CD&V Mol gaat voor de komende zes jaar een coalitie aan met N-VA Mol.

CD blijft met 29% en 7 zetels de grootste partij in Meerhout, maar moet er opnieuw twee raadsleden inboeten. Huidig coalitiepartner sp.a doet het beter dan vorige keer en wipt over N-VA als de tweede grootste partij van Meerhout.

In Kasterlee blijft CD&V van huidig burgemeester Ward Kennes de grootste partij met 43,1 %, een heel licht verlies ten opzichte van de resultaten in 2012. CD&V behoudt met 13 zetels de absolute meerderheid in Kasterlee. Ze moet wel een zetel prijsgeven waardoor de meerderheid nipt wordt. Die zetel gaat naar Groen dat met twee zetels de score kan verdubbelen. De kartellijst N-VA&Open Vld behaalt 9 zetels, een status-quo met de resultaten van de twee partijen die in 2012 nog apart naar de kiezer gingen. Vlaams Belang behoudt ook een zetel.

Olen wordt de volgende zes jaar bestuurd door een coalitie gevormd door CD&V, Sp.a en Groen. Dat zijn de betrokken partijen zondagavond overeen gekomen. O1 verhuist naar de oppositie, ondanks de twee zetels winst.