Geel

KMDA wil mogelijkheden onderzoeken om natuurgebied de Zegge uit te breiden

Het Geels natuurgebied De Zegge is al 66 jaar eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, die ook eigenaar is van de Zoo in Antwerpen en Planckendael in Mechelen. Zij wil daar in de toekomst nog meer inzetten op natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek en onderzoekt ook de mogelijkheden om De Zegge tot zijn vroegere proporties uit te breiden. De Zegge is een natuurgebied van 111 hectare groot en één van de oudste in ons land. Gelegen in de vallei van de Kleine Nete dat een overblijfsel is van het ooit 500 hectare grote Geels Gebroekt. Door de kanalisatie van de kleine Nete en ruilverkavelingen in de Kempen werd de hele waterhuishouding van het gebied verstoord en ging een groot deel van de prachtige natuur verloren. De Zegge bleef gespaard. De ex-conservator Marcel Verbruggen schreef een boek hierover van 350 pagina’s. Er staan mooie foto’s in van de fauna en flora, maar ook van de menselijke activiteiten in het gebied. Het droogleggen van broekgronden voor landbouw en de bezigheid van stropers, vissers, natuurliefhebbers en jagers. Het boek ‘De vallei van de kleine Nete met De Zegge en de tijd van toen’ is voorlopig enkel te koop in de winkel van de Zoo van Antwerpen.