Geel

Zicht op restauratie St-Dimpnakapel Elsum?

Het zou wel eens kunnen dat de St-Dimpnakapel in Elsum over twee jaar wordt gerestaureerd. Dat schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad. De kapel staat al meerdere jaren te verkommeren, omdat het restauratiedossier voor het beschermde monument alsmaar werd uitgesteld. Nu is er zicht op subsidies. De kapel staat midden op een nogal ingewikkeld verkeersknooppunt waar de straten Elsum, Dr. Peetersstraat en Valkenborch elkaar kruisen.

De stad Geel diende vier jaar geleden een premieaanvraag in bij de dienst onroerend erfgoed voor een ingrijpende restauratie van het kleine gebouw, maar de gemiddelde wachttijd bedraagt 6 jaar, zegt schepen van patrimonium Ben Van Looveren. Voor de stad is zo’n subsidie zéér welkom. Van de geraamde kostprijs van 310.000 euro zou de stad 260.000 euro aan renovatiepremie kunnen ontvangen. Uit recente contacten met de dienst Onroerend erfgoed blijkt dat de werkzaamheden effectief over twee jaar kunnen aanvatten.