GeelOlen

70% van Geelse huisartsen voert patiëntenstop in

70% van de huisartsen in Geel voerden een patiëntenstop in. Dat blijkt uit een onderzoek van de vereniging huisartsenkringen Zuiderkempen. In de buurgemeenten van Geel valt dat percentage dan weer mee. In Olen is er een patiëntenstop bij amper 12% van de huisartsen. Daarom lanceren de Kempense huisartsenverenigingen de website ikzoekeenhuisarts.be voor patiënten die geen vaste huisarts hebben. Wie nog wel nieuwe patiënten kan ontvangen, vind je terug op de site. Over gans de Kempen zijn er 417 huisartsen en 54 huisartsen in opleiding. 161 huisartsen ervan hebben een patiëntenstop dat is 39%. Er is dus een tekort aan huisartsen in de Kempen en dat is niet het enige waar men opbotst. De huisartsen in de regio worden ouder. De gemiddelde leeftijd is nu 50,5 jaar. De Kempense huisartsenkringen horen alsmaar meer dat mensen al drie maanden op zoek zijn naar een huisarts. Ook ziekenhuizen klagen. Want als een patiënt geen huisarts heeft, is het moeilijker om deze op te volgen. Het aantal huisartsen dat afstudeert, is wel gestegen, maar onvoldoende. Daarbovenop blijven veel afgestudeerden vaker hangen in de buurt van de universiteit. De overheid geeft subsidies voor huisartsen die zich vestigen in huisartsenarme regio’s. De grens ligt op 90 artsen, jonger dan 65, per 100.000 inwoners.