Olen

Etalagelindeboom beschermd in Onze-Lieve-Vrouw Olen

Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois beschermd definitief de etagelindeboom aan de Bastiaen in Onze-Lieve-Vrouw Olen. De boom bevindt zich aan een historisch kruispunt van vijf wegen. Op postkaarten uit het begin van de twintigste eeuw is de etagelinde al te zien als een volwassen boom, en in de jaren 1930 is hij in geschriften vermeld als een ‘prachtigen lindeboom’. De afspanning Sint-Sebastiaan dateert uit 1604 en was het decor van verschillende gedocumenteerde gevechten, zoals de Boerenkrijg. Mogelijk inspireerden de historische gebeurtenissen op deze locatie Hendrik Conscience voor de historische roman Baes Gansendonck uit 1850. De afspanning, met boom ervoor, is eveneens opgetekend in twee verhalen van Suske en Wiske.