GeelOlen

4 scholieren Sint Jozef zijn eersten met diploma duaal leren

Een primeur voor de Kempen. Vier leerlingen van het zevende jaar Elektrotechnicus aan Sint Jozef Geel behalen dit schooljaar hun diploma secundair onderwijs via duaal leren. Ze behoren tot één van de eerste lichtingen in Vlaanderen die zo’n diploma krijgt. De leerlingen volgden telkens twee weekdagen les en drie dagen gingen ze bij een bedrijf werken. In heel Vlaanderen zijn zo’n 1.100 scholieren dit jaar mee gestart. Hilde Verdonck, adjunct-directeur Wetenschappen & Techniek van Sint Jozef zegt dat in een duaal leertraject studenten heel veel aanleren in het bedrijf, samen met de werknemers onder begeleiding van een mentor. Tijdens de stage leer je de doelstelling toch vooral op school. Dankzij duaal leren worden de leerlingen geconfronteerd met vaardigheden die ze echt nodig heben. Volgens één van de vijf deelnemende bedrijven zijn de leerlingen nu goed voorbereid om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Voka vraagt een apart agentschap voor duaal leren. Want die moet het aanspreekpunt worden voor ondernemingen en scholen, aldus Guido Evens van Voka-kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.