Geel

Blauwalgen zorgen voor aflassing van openwater zwemwedstrijd ZGeel

De 20ste editie van de openwater zwemwedstrijd van ZGeel is geannuleerd. Normaal vond de wedstrijd plaats op 8 september in het kanaal Bocholt-Herentals.  Momenteel geldt er op het kanaal een verbod op zachte recreatie door de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal. De organisatie hoopte tot het laatste moment, maar tevergeefs. Het probleem van de blauwalgen gaat zich niet oplossen de komende 14 dagen.

Sinds 21 augustus geldt er een captatie- en recreatieverbod op het volledige kanaal Bocholt-Herentals. Blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier. Ze kunnen onder meer leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten wanneer men in contact komt met besmet water. Normaal komen ze vooral voor in vijvers en waterlopen met erg weinig stroming, maar door het warme en droge weer duiken ze deze zomer ook in heel wat kanalen op.