Fit-o-meter in St-Dimpnaziekenhuis zorgt voor meer beweging bij ouderen

AZ St-Dimpna

Het Sint Dimpnaziekenhuis richtte sinds kort een fit-o-meter in op de gang van de afdeling geriatrie. Door de vergrijzing is er een duidelijke toename van het aantal breuken bij ouderen. 1/3 van de thuiswonende 65 plussers valt minstens één keer per jaar. Bij de 80 pulssers is dat 50% en bij parkinsonpatiënten maar liefst 70%.

Als ouderen schrik hebben om te vallen, bewegen ze minder. Maar daardoor neemt hun spierkracht en evenwicht af en dat vergroot net de kans op vallen. Die cirkel wilt het ziekenhuis doorbreken met een reeks eenvoudige oefeningen die men de patiënten aanleert en die ze zelfstandig thuis kunnen verder zetten. De valangst heeft ook een impact op het sociaal leven van de mensen, want de ouderen nemen minder deel aan sociale activiteiten uit schrik om te vallen. Ze durven niet naar buiten gaan en ze vereenzamen zo.

Fit-o-meter
AZ St-Dimpna

De fit-o-meter in het ziekenhuis bestaat uit een reeks van 10 oefeningen, zoals op de tippen staan en terug met de platte voeten op de grond komen. Het parcours is verspreid over heel de gang van de geriatrieafdeling. Het parcours met oefeningen moet ervoor zorgen dat ouderen voldoende blijven bewegen, om zo de kans op vallen te verkleinen.

Wekelijks zijn er een tiental patiënten die de fit-o-meter afleggen, naast de sterke schouder van een ergotherapeut om tijdig op te steunen.