Geel

Stad onderzoekt zonnepanelen voor daken particulieren

Tijdens de eerste uitzending ‘Van Geel en Gasten’ bij Geel FM kwam Bart Julliams (N-VA), Schepen van onder andere Klimaat en Duurzaamheid, vertellen over de aanleg van meer dan 1000 zonnepanelen op tien gebouwen van het stadspatrimonium. Deze maatregel van 1,7 miljoen euro kwam er in het kader van het klimaatactieplan 2020 en moet de stad een besparing van 48% op zijn elektriciteitsverbruik en 20% op het gasverbruik opleveren.

Om de vergroening verder door te trekken in het kader van het klimaatactieplan 2030 onderzoekt de stad nu of het mogelijk is om zonnepanelen bij particulieren aan te leggen. De stad zou op de daken van burgers dan zonnepanelen willen aanleggen, terwijl die burger daar zelf weinig tot niets voor moet doen. Wanneer de panelen dan na een periode van een aantal jaren terugverdiend zouden zijn door de stad, krijgt de bewoner de zonnepanelen. ‘Zo ontstaat er een win-winsituatie voor stad en particulier: de stad verdient zijn panelen terug in groene energie, en de bewoner heeft nadien gratis zonnepanelen,’ stelde Julliams, die voorts benadrukte dat dit nog in een onderzoeksfase zit.

Verder wil de stad in het kader van de vergroening verder inzetten op deelauto’s en deelfietsen en wil ze onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de medewerkers van de stad en voor de burgers.

© Sander Verwerft