Geel

85 Gelenaars behalen een inburgeringsattest

85 nieuwe Gelenaars kregen een oorkonde omdat zij hun inburgeringstraject succesvol afrondde. Zij werden door het Geelse stadsbestuur en het agentschap Integratie en inburgering ontvangen in cultuurcentrum De Werft, waar burgemeester Vera Celis en schepen van Diversiteit Griet Smaars hen een oorkonde overhandigden.

Tussen 31 augustus 2018 en 1 september 2019 behaalden zij hun inburgeringsattest. Het inburgeringstraject is voor buitenlandse herkomst die een toekomst willen uitbouwen in België. De inburgeraars die nu hun attest kregen, volgden met succes een basiscursus Nederlands. Ook hebben ze een cursus maatschappelijke oriëntatie achter de rug, gegeven door docenten van het Agentschap Integratie en Inburgering. Daarbij krijgen ze informatie over de Belgische samenleving en verhogen ze hun zelfredzaamheid. Bovendien zijn ze van start gegaan met individuele begeleiding. Medewerkers van het Agentschap Integratie en Inburgering assisteren hen bij werk te vinden of studeren en maken hen wegwijs in het vrijetijdsaanbod.

De 85 Gelenaars die hun inburgeringsattest behaalden zijn afkomstig uit 30 verschillende landen. Het gaat om 43 mannen en 42 vrouwen. De voornaamste herkomstlanden zijn Afghanistan (10,6%), Roemenië (9,4%) en Marokko (8%). De instroom van volwassen nieuwkomers in 2018 bedroeg 288 personen. 42 Nederlanders, 155 personen uit de EU met uitzondering van Nederland en 91 personen van buiten de EU.

In totaal is 12,6% van de Geelse bevolking van buitenlandse herkomst (cijfers uit 2016). Dat wil zeggen dat dit aandeel van de bevolking ofwel zelf geen Belg was bij de geboorte of van wie minstens één van de ouders bij geboorte niet de Belgische nationaliteit bezat. In 2017 telde Geel 108 verschillende nationaliteiten. De top 5 van nationaliteiten uit Geel bestaat uit Nederlanders, Polen, Roemenen, Afghanen en Marokkanen.