GeelLaakdalWesterlo

Affakkelen Ethyleenpijpleiding nog niet afgelopen

© Facebbok

Vrijdagavond iets voor 21u00 werd gestart met het affakkelen van ethyleengassen op de site van Ineos aan de Amocolaan op de grens van Geel en Laakdal. Na overleg in het crisiscentrum werd zaterdagvoormiddag beslist om de bedrijven Vansant, Kaneka en Estée Lauder vrij te geven. Ook de conciërge van Van Sant is terug naar huis.

Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo wel van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van de ethyleen bij en aan Ineos goed blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook metingen doen. Het affakkelen van het ethyleengas is nog altijd bezig en gaat vermoedelijk nog heel wat uren in beslag nemen.

Het affakkelen gebeurt nadat in de nacht van donderdag op vrijdag een kleine lek werd ontdekt in een ethyleenleiding ter hoogte van Estée Lauder aan de Nijverheidsstraat in Oevel. De situatie werd dan van nabij opgevolgd en gemeten door de veiligheidsdiensten. Ethyleen is een brandbaar gas. Het duurde enige tijd voordat de pijpleiding drukloos was. De leiding werd afgesloten tussen Herentals en Geel en er zat zo’n 50 ton ethyleen in de leiding dat er uit moest.